Έλεγχος όσων δεν δήλωσαν εισόδημα και ΦΠΑ

Έλεγχος όσων δεν δήλωσαν εισόδημα και ΦΠΑ

Τους 25.000 φορολογούμενους που δεν πλήρωσαν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010, τους 50.000 (χωρίς να υπολογίζονται όσοι είχαν υποχρέωση για πρώτη φορά να υποβάλουν δήλωση) που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση και τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Με εντολή του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη καλείται η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης να ελέγξει τους 25.000 υπόχρεους σε ΦΑΠ και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση λογαριασμών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη καλούνται όλες οι εφορίες της χώρας να καταχωρήσουν στον taxisnet όλες τις τροποποιητικές και ανακλητικές δηλώσεις Ε9, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πραγματικά δεν κατέβαλαν τον φόρο.

Συγκεκριμένα, στην εσωτερική εγκύκλιο ζητά από τις εφορίες να ελέγξουν αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές – τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και να προβούν άμεσα στην καταχώρηση – εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι υπόχρεοι στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 είναι περίπου 170.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 25.000 εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τον φόρο. Η εισπραξιμότητα για τον ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται στο 74%.

Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ 2010 επιβάλλεται σε φορολογούμενους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, χθες υποβλήθηκαν 20.000 εκπρόθεσμες δηλώσεις και απομένουν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ακόμα 40.000 – 50.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» «ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των φορολογουμένων. Και αυτό διότι φέτος για πρώτη φορά καλούνται όλοι να υποβάλουν δήλωση ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος. Ωστόσο, πιστεύω ότι όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση δεν γνώριζαν ότι φέτος υποχρεούνται να το πράξουν και μάλιστα ηλεκτρονικά. Θα εντοπιστούν όταν υποβάλλουν αίτηση για προνοιακά επιδόματα».

Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ. Με εντολή του κ. Θεοχάρη ξεκινούν έλεγχοι σε περισσότερους από 580.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και κατ’ επέκταση δεν πληρώνουν τον αναλογούντα φόρο.

Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικά στο επτάμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.676.769 δηλώσεις ΦΠΑ. Ωστόσο, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 2.092.927 δηλώσεις. Δηλαδή οι 582.842 απείχαν της διαδικασίας υποβολής.

Στο μεταξύ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποίησε το 3ήμερο από 30/8 έως 01/9/2013, έβαλε λουκέτο για 48 ώρες σε τέσσερις επιχειρήσεις για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και είχαν έδρα στις πόλεις Καλαμάτα, Βόλο, Τρίκαλα και Κομοτηνή. Πέραν του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, ακολουθεί η διαδικασία για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, τον καταλογισμό των φόρων, ως και η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς. Σημειώνεται ότι σε δύο περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

Πηγή: Kαθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ