Δυσαρέσκεια του ΔΝΤ μετά την αποκάλυψη Στουρνάρα

Δυσαρέσκεια του ΔΝΤ μετά την αποκάλυψη Στουρνάρα

Δυσαρέσκεια φαίνεται πως επικρατεί στους κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή την αποκαλυπτική συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στους Financial Times και στην οποία μεταξύ άλλων αποκάλυψε τον διάλογο που είχαν ο Γ. Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογο του σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Ο Γ. Στουρνάρας αποκαλύπτει ότι τον πίεζαν, Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν να ζητήσει από τους Ευρωπαίους νέο «κούρεμα» του χρέους, κάτι το οποίο και οι δύο αξιωματούχοι το επιδίωκαν από τον Αύγουστο του 2012 μέσω πρότασης που είχαν καταθέσει, αλλά ο Σόιμπλε του είπε «Γιάννη … ξέχνα το».

«Ο Πολ και η Κριστίν μου είπαν να σταθώ στο πλευρό τους», είπε. «Και είπε εντάξει, εάν σταθώ στο πλευρό σας είναι κάτι που θα βοηθούσε πραγματικά και την Ελλάδα αλλά είναι κάτι που είναι εκτός συζήτησης αφού ο Σόιμπλε μου είπε «Γιάννη ξέχνα το». Επομένως δεν μπορεί να γίνει, άρα τι να κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατοι αξιωματούχοι των δανειστών της Ελλάδας είπαν ότι οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό αλλά παραμένουν μακριά στις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς η τρόικα επιμένει ότι η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει ούτε στο μισό τις δεσμεύσεις της για μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί μέσα στο 2013.

Ο Γ. Στουρνάρας έπραξε ότι και ο κ. Παπανδρέου τον Μάιο του 2010. Τότε, ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν, είχε ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου να απαιτήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους και ο ίδιος θα τον στήριζε σε αυτή του την πράξη. Ο κ. Παπανδρέου εκείνη την περίοδο δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση. Αν ο κ. Παπανδρέου δεχόταν το κούρεμα τότε, η Ελλάδα θα δανειζόταν 30 δισ. ευρώ και όχι 110 δισ. ευρώ, με το συνολικό χρέος να έφθανε στο 80%-85% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citygroup. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega και ο Μ. Ιγνατίου η αποκάλυψη του Γ. Στουρνάρα δεν έχει αρέσει σε κανέναν στο ΔΝΤ. Η συζήτηση για το κούρεμα που κατέχει ο δημόσιος τομέας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 και ήταν πρωτοβουλία της γενικής διευθύντριας του ταμείου. Αιτία, ήταν, ότι οι συνεργάτες της είχαν διαπιστώσει ότι με όλα τα σενάρια, το ελληνικό χρέος δεν μπορούσε να είναι βιώσιμο. Πίστευαν και τότε και τώρα ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο. 

ΣΥΡΙΖΑ: O Στουρνάρας «διαπραγματεύεται» ανάλογα με τις ορέξεις του Σόιμπλε

Σφοδρή κριτική για το θέμα δέχθηκε ο Γ. Στουρνάρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για διαπραγμάτευση του Έλληνα υπουργού με την τρόικα σύμφωνα με τις ορέξεις του Β. Σόϊμπλε. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ