Διπλή ενίσχυση στα νοικοκυριά για τις ανατιμήσεις σε ρεύμα –πετρέλαιο – Πώς… σβήνουν οι επιβαρύνσεις

«Σβήνει» τις επιβαρύνσεις από τα τιμολόγια ρεύματος και απορροφά μέρος των επερχόμενων ανατιμήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, με δυο κινήσεις η κυβέρνηση: Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, από την μια θα αυξηθεί το επίδομα για την αγορά πετρελαίου και από την άλλη θα επιδοτηθούν –τουλάχιστον-το επόμενο τρίμηνο οι λογαριασμοί ρεύματος!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Κοντά στα 800 ευρώ υπολογίζεται πως θα φτάσει το φετινό επίδομα θέρμανσης, την ώρα που θα υπάρξουν και κρατικές επιχορηγήσεις –οι οποίες σε συνδυασμό με εκπτώσεις από την ΔΕΗ- θα περιορίσουν ή θα μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις, νοικοκυριό με κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα. Διαφορετικά θα χρεωνόταν 20 έως 44 ευρώ.

Πόσο πάει η επιχορήγηση στους λογαριασμούς ρεύματος
Συγκεκριμένα, για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος, όπως εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο.
Να σημειωθεί πως η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

πετρέλαιο - ρεύμα

Ανεβαίνει στα 780 ευρώ το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Με την αύξηση του 20% που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το κατώτατο επίδομα θέρμανσης τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα διαμορφωθεί στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780.
Τα τελικά ποσά του επιδόματος, πάντως, καθορίζονται από έναν μαθηματικό τύπο και μέσα από μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μέθοδο η οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

πετρέλαιο
Πώς λειτούργησε όμως πέρυσι το σύστημα που εφαρμόστηκε για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης; Βάση υπολογισμού για το επίδομα ήταν τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό πολλαπλασιαζόταν με έναν ειδικό συντελεστή που είχε υιοθετηθεί για κάθε οικισμό σε ολόκληρη την χώρα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό έβγαζε αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που έβλεπε τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν έπεφτε κάτω από τα 80 ευρώ. Τα ποσά που προέκυπταν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονταν κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν ξεπερνούσε τα 650 ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν τα υψηλότερα ποσά
Αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ουσιαστικά «εξατομίκευε» τα χορηγούμενα ποσά, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς μέσα και από τα σχετικά παραδείγματα, προέκυπταν διαφορές στο επίδομα ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες που μπορεί να ζουν στην ίδια πόλη, αλλά διαμένουν σε διαφορετικές γειτονιές. Εκ των πραγμάτων τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος χορηγούνταν σε ορεινά χωριά. Ας δούμε όμως ενδεικτικά τι πήραν ενδεικτικά σε κάποιες από αυτές τις ορεινές περιοχές νοικοκυριά χωρίς παιδιά:

  • Το υψηλότερο ποσό επιδότησης το έλαβαν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας, καθώς αυτό διαμορφωνόταν στα 356,4 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
  • Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα, το επίδομα θέρμανσης ήταν στα 332,20 ευρώ.
  • Περτούλι Τρικάλων εκεί το ποσό του επιδόματος διαμορφώθηκε στα 299,2 ευρώ.
  • Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, το επίδομα ήταν στα 281,6 ευρώ.
  • Στο Νεστόριο της Καστοριάς, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης έφτανε τα 272,80 ευρώ.
  • Και στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου, το επίδομα θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 125,40 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ