Δημοσκόπηση στην Κύπρο:”Απορρίψτε το κούρεμα αλλά μέσα στο €”

Δημοσκόπηση στην Κύπρο:”Απορρίψτε το κούρεμα αλλά μέσα στο €”

 

Ως αποτυχία του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της διαπραγματευτικής του ομάδας χρεώνεται από τους πολίτες η μη διασφάλιση μιας καλής συμφωνίας στη σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα με έρευνα που έκανε σήμερα ο οργανισμός Insight Market Research (IMR) – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Insights Market Researchείναι μέλος της ESOMAR.

 

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σήμερα 17 Μαρτίου 2013 με συνολικό δείγμα 600 ατόμων, καταδεικνύει ότι η πρώτη αντίδραση των Κυπρίων κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

 

Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει την άποψη των Κυπρίων αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην αυριανή ολομέλεια του σώματος, το ποιές τροποποιήσεις επιθυμούν σε περίπτωση που η Βουλή υιοθετήσει τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και την άποψη των Κυπρίων κατά πόσον επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

 

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε» ή «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία» ποσοστό 27% τάσσεται υπέρ του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε», ενώ ποσοστό 73% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία».

 

Στο ερώτημα «κατά την άποψη σας τι πρέπει να κάνει αύριο η Βουλή: να εγκρίνει ή να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων;» ποσοστό 71% θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.

 

Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης από την Βουλή η κύρια βελτίωση που θα επιθυμούσε να δει η πλειοψηφία (72%) των Κυπρίων είναι «Να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις κάτω των 100,000 Euro». Ένα μικρότερο ποσοστό (19%) η βελτίωση που θα επιθυμούσε να δει είναι «Σε περίπτωση ζημιών από τα ομόλογα των τραπεζών που θα δοθούν, να αντισταθμιστούν οι ζημιές από την Κυβέρνηση με κάποιο λογικό επιτόκιο».

 

Τέλος, η πλειοψηφία των Κυπρίων (62%) θεωρεί ότι παρά τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Ένα ποσοστό (28%) θεωρεί ότι θα πρέπει η Κύπρος να βγει εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψει στην λίρα.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.