Δικαστική απόφαση – βόμβα: Αναδρομικά 17.018 ευρώ για τις τριετίες

Δικαστική απόφαση– βόμβα την οποία παρουσιάζει η “Δημοκρατία” κρίνει αντισυνταγματικό το γενικευμένο “πάγωμα” και την, επί της ουσίας, συλλήβδην και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Ο υπάλληλος που προσέφυγε κατά της ρύθμισης αυτής δικαιώθηκε πανηγυρικά και θα λάβει αναδρομικά 17.018,41 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.000 ευρώ πρέπει να δοθούν άμεσα, πριν δηλ. από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Η απόφαση- βόμβα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή προσφυγών από μισθωτούς, εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου στις 6 Φεβρουαρίου φέτος. Αφορά την αγωγή που άσκησε εργαζόμενος του ΟΤΕ κατά της απόφασης που έλαβε η επιχείρηση, εφαρμόζοντας την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Βάσει της ΠΥΣ η αναπροσαρμογή των επιδομάτων ωρίμανσης “πάγωσε” στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Με τη συγκεκριμένη ΠΥΣ ανεστάλη η μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού του ΟΤΕ, όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν από το 2013 η χορήγηση των μισθολογικών βαθμίδων και η αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου χρονοεπιδόματος, βάσει των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η σχετική διάταξη της ΠΥΣ, βάσει της οποίας παγώνουν συνολικά όλα τα επιδόματα προϋπηρεσίας από τις 14/2/2012 και μετά, κρίνεται αντισυνταγματική, μεταξύ άλλων για τους εξής λόγους:

Δεν αναδεικνύονται λόγοι γενικού συμφέροντος για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ΠΥΣ, γενικευμένα, σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Δεν δικαιολογούνται “τυφλές” κρατικές παρεμβάσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας γενικά και χωρίς την εξέταση καθεμιάς περίπτωσης ξεχωριστά.

Όταν τα δικαστήρια επιλαμβάνονται ιδιωτικών διαφορών, πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, στον ΟΤΕ, πριν από την εφαρμογή της ΠΥΣ ήδη είχαν συμφωνηθεί μεσοσταθμικές μειώσεις 23% στις αποδοχές του προσωπικού, ενώ ο Οργανισμός ήταν μια εύρωστη επιχείρηση με υψηλά κερδοφόρους ισολογισμούς.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ