Δικαίωμα εξαγοράς έως και 6 έτη για δημοσίους υπαλλήλους

Κίνητρα συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους με την προσαύξηση των ετών υπηρεσίας, αλλά και την τελική τους σύνταξη ως και 6 έτη, προβλέπει μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν έναντι εξαγοράς τους χρόνους αδειών άνευ αποδοχών που πήραν από την υπηρεσία τους, για οποιονδήποτε λόγο.

Οι χρόνοι αυτοί δεν θεωρούνταν συντάξιμοι και με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να τους αναγνωρίσουν καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε και για προσαύξηση της σύνταξής τους, στην περίπτωση που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα. Με τη διάταξη αυτή διευκολύνεται η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (πχ. 58 ή 59 ετών) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου, δηλαδή τα 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Οι χρόνοι που πήραν άνευ αποδοχών και που μπορούν να αναγνωρίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι:

-Ένας μήνας ανά έτος εφόσον η άδεια δόθηκε για υπηρεσιακές ανάγκες.

-Έως 2 έτη για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

-Έως 6 έτη για υπαλλήλους που επισκέπτονται το εξωτερικό λόγω απασχόλησης τους ή της συζύγου τους σε υπηρεσία του Δημοσίου που εδρεύει σε άλλο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Έως 2 έτη για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι ετών.

Πηγή:  Ελεύθερος Τύπος

 

Διαβάστε επίσης:

Στριμώχνονται στην έξοδο για τη σύνταξη

Αυτή είναι η έκθεση Στουρνάρα

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.