Διαδικασίες εξπρές στις επιστροφές φόρου – Πότε θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εκείνοι που θα σπεύσουν να τις καταθέσουν πρώτοι αναμένεται να είναι όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι πλέον έχουν υιοθετηθεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες εξπρές στις επιστροφές των ποσών που προκύπτουν από την εκκαθάριση, οδήγησε και σε νέο ρεκόρ πέρυσι, καθώς μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ποσά που ξεπέρασαν τα 6,9 δισ. ευρώ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βέβαια, όταν «σκαλώσει» ένα ποσό επιστροφής ή υπερείσπραξης από την εφορία, τότε ο δικαιούχος που αναμένει να του αποδοθούν τα χρήματα στον λογαριασμό του, θα χρειαστεί να κινηθεί μόνος του: Και για να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να απευθυνθεί όχι στην αρμόδια ΔΟΥ, αλλά συγκεκριμένα στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) Αττικής, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα

Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες που ακολουθεί πλέον η ΑΑΔΕ για τις επιστροφές οδήγησαν το 2023 σε νέο ρεκόρ, καθώς αποδόθηκε ποσό άνω των 6,9 δισ. που είναι το μεγαλύτερο ποσό το οποίο έχει επιστραφεί ποτέ μέσα σε ένα έτος. Ταυτόχρονα, μέσω κεντρικών συμψηφισμών κι επιστροφών, επιτεύχθηκαν μειώσεις εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρου κατά 40% σε σχέση με το 2022.

Μάλιστα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, συμψηφίστηκαν ή επιστράφηκαν 367.139.293,08 ευρώ σε 1.224.791 φορολογούμενους (συνολικά 87,06% των δικαιούχων επιστροφής).

Επιστροφές ύψους 44.048.200,00 ευρώ  πραγματοποιήθηκαν σε 131.540 ΑΦΜ αγροτών ειδικού καθεστώτος (αύξηση ποσού κατά 41,78% και πλήθους ΑΦΜ κατά 35,74% σε σχέση με το 2022).

Από την περασμένη χρονιά η Α.Α.Δ.Ε. εφαρμόζει ένα νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο αμέσως μετά την υποβολή και αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε όσες περιπτώσεις προκύπτουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, αυτά ομαδοποιούνται ως εξής:

1) Οι δικαιούχοι των επιστροφών φόρου, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές στην Εφορία λαμβάνουν τα ποσά των επιστροφών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός ολίγων ημερών από την έκδοση των εκκαθαριστικών τους.

2) Οι δικαιούχοι επιστροφών που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά, ταυτόχρονα, έχουν οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. δεν εισπράττουν τα ποσά των επιστροφών καθώς αυτά συμψηφίζονται κεντρικά από την Α.Α.Δ.Ε. με τις οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ.. Αν τα ποσά των επιστροφών είναι μεγαλύτερα από τις οφειλές των δικαιούχων προς τις Δ.Ο.Υ. τότε τα υπόλοιπα που απομένουν, μετά τους συμψηφισμούς, πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι συμψηφισμοί διενεργούνται ανά τακτά διαστήματα και συγκεκριμένα κατά το πρώτο και κατά το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα (δηλαδή κάθε 15-20 μέρες) από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Όσοι συμψηφισμοί δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις Δ.Ο.Υ..

3) Όσοι θα καταστούν δικαιούχοι επιστροφών φόρου εισοδήματος με βάση φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και μέχρι την εξόφλησή τουκαι μετά δεν θα εισπράττουν τα ποσά των επιστροφών τους, καθώς αυτά θα συμψηφίζονται κεντρικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι να τον εξοφλήσουν πλήρως. Αν τα ποσά των επιστροφών είναι μεγαλύτερα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τότε τα υπόλοιπα που θα απομένουν, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. για να συμψηφιστούν με αυτές θα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Από την άλλη πλευρά, στις περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι μετά την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με ήδη υφιστάμενα δικαιώματα επιστροφής που έχουν οι ίδιοι φορολογούμενοι από άλλους φόρους ή με μελλοντικά δικαιώματα επιστροφής που θα προκύψουν μέχρι την 31η-7-2023. Με τους συμψηφισμούς αυτούς, θα μπορεί να γίνεται και αυτόματη εφάπαξ εξόφληση του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, οπότε στις περιπτώσεις αυτές θα χορηγείται στους φορολογούμενους η έκπτωση 3% που δικαιούνται.

Πότε παραγράφεται απαίτηση φορολογούμενου για επιστροφή

Πενταετής έως και δεκαετής μπορεί να είναι η περίοδος παραγραφής κάθε απαίτησης φορολογουμένου για επιστροφή φόρου από το Δημόσιο, καθώς ακολουθεί τους κανόνες για την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης να επιβάλει φόρους και πρόστιμα.

Η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος επιστροφής φόρου αρχίζει να μετρά από τη λήξη του έτους υποβολής της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Όμως, η περίοδος παραγραφής μιας επιστροφής φόρου μπορεί να εκταθεί και πέραν της πενταετίας ή ακόμη και της δεκαετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της δήλωσης, εφόσον, εν τω μεταξύ, μεσολαβήσει η έκδοση διορθωτικής πράξης προσδιορισμού φόρου από την οποία προκύπτει ότι καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο αδίκως ποσά φόρων τα οποία πρέπει να του επιστραφούν.

Στην περίπτωση αυτή, η περίοδος παραγραφής της απαίτησης του φορολογουμένου για επιστροφή φόρου άρχεται από την ημερομηνία εκκαθάρισης του τίτλου πληρωμής της επιστροφής, δηλαδή του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) και διαρκεί πέντε έτη, οπότε επιμηκύνει τη συνολική περίοδο παραγραφής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ