Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων βάζει “φωτιά” στα στεγαστικά – Παρελθόν οι χαμηλότοκες χορηγήσεις

“Φωτιά” στα στεγαστικά δάνεια βάζει η αύξηση των επιτοκίων με την ενεργειακή κρίση να λειτουργεί ως καταλύτης. Πλέον η αύξηση του διατραπεζικού κόστους χρηματοδότησης δεν επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να τα διατηρήσουν στα ελκυστικά επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί από το 2018 και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο σε σημαντικές αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή πολιτική τους. Πρόκειται για κινήσεις που αναμένεται να συνεχιστούν στον βαθμό που η ΕΚΤ θα παρέμβει το επόμενο διάστημα στα επιτόκιά της για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Προσώρας παρεμβάσεις έχουν γίνει στα σταθερά επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 40 μονάδες βάσης. Τα προϊόντα αυτά αφορούν σε εκείνους που θέλουν σήμερα να λάβουν χρηματοδότηση για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικίας. Όσοι δεν πρόλαβαν να πάρουν στεγαστικό δάνειο τους πρώτους μήνες του 2022 θα αναγκαστούν τώρα να πληρώσουν ένα “καπέλο”.

Ειδικότερα, το σταθερό επιτόκιο δεκαετίας από τη ζώνη του 3% βρίσκεται πλέον σε επίπεδα γύρω από το 3,40%- 3,50%, στη 15ετία έχει αυξηθεί από 3,3% στο 3,7-3,8%, ενώ για μεγαλύτερες διάρκειες φτάνει ακόμη και το 4,4%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε χορηγήσεις με περίοδο εξόφλησης 20 ετών η μηνιαία δόση να αυξάνεται σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα ως εξής σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”:

  • Κατά 10-20 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ
  • Κατά 20-40 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ
  • Κατά 40-60 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέες αυξήσεις εάν οι συνθήκες στις αγορές το επιβάλουν.

Οι δείκτες Euribor

Όσοι αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν εκτός απροόπτου τους επόμενους μήνες τις πρώτες αυξήσεις στις δόσεις τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών Euribor.

Για παράδειγμα το Euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, από το -0,55% την Πρωτοχρονιά βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το 0% και σύντομα αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος. Όταν αυτό θα συμβεί, θα αναπροσαρμοστούν οι μηνιαίες δόσεις που καταβάλλουν.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 1,50% το 2023, ανάλογα πάντα με το νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και με την αβεβαιότητα στις αγορές λόγω της εν εξελίξει κρίσης.

Έτσι σε ένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 2,75%, το ετησιοποιημένο κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 4%.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 540 ευρώ σήμερα στα 620 ευρώ. Υψηλότερα δηλ. κατά 80 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ