Commerzbank: Απαραίτητο το «κούρεμα»

Commerzbank: Απαραίτητο το «κούρεμα»

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτήν την περίοδο για το πώς θα κλείσει η τρύπα χρηματοδότησης του 2014 στην Ελλάδα και κατά πόσον η χώρα θα χρειαστεί 3ο πρόγραμμα διάσωσης μετά το 2014, σημειώνει η Commerzbank.

Οσον αφορά την πρόοδό της χώρας μας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ήθελαν να συζητηθεί αργότερα ως… δεύτερο ζήτημα. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα έρχονται ενθαρρυντικά μηνύματα από την Ελλάδα και φαίνεται ότι η ύφεση θα εκτονωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως προβλεπόταν και στο πρόγραμμα. Ειδικά ο τουρισμός «ακμάζει» και πάλι και η χώρα είναι εντός προγράμματος όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης στο 7μηνο ήταν 0,7 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα προγραμματισμένα και οι δαπάνες 2 δισ. ευρώ λιγότερες. Αν και θα γίνουν κι άλλες δαπάνες στους υπόλοιπους μήνες του έτους, η Ελλάδα δείχνει ικανή να καταφέρει τον στόχο ελλείμματος για το 2013 στο 4,6% του ΑΕΠ.

Ακόμη όμως κι αν πάνε όλα «κατ’ ευχήν», θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το 3ο πακέτο στήριξης. Θα ήταν εφικτό αν η Ελλάδα κατόρθωνε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές το 2015. Όμως οι ιδιώτες επενδυτές δύσκολα θα δανείσουν χρήματα με χαμηλά επιτόκια σε μια χώρα που αθροιστικά κουβαλάει χρέος άνω του 160% του ΑΕΠ, εκ του οποίου τα 4/5 βρίσκονται στα χέρια του δημόσιου τομέα των πιστωτών, γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημίες σε περίπτωση «κουρέματος».

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν οι δημόσιοι πιστωτές απαρνηθούν μεγάλο κομμάτι των χρεωστούμενων. Αλλά είναι αμφίβολο να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες κάτι τέτοιο, γιατί οι φορολογούμενοι των πιστωτών θα αντιληφθούν ότι θα πληρώσουν μεγάλο τμήμα του κόστους διάσωσης.

Μια πολύ πιο «εύκολη» λύση για τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι ένα 3ο πρόγραμμα στήριξης. Αφού η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα, χωρίς τις πληρωμές των τόκων του χρέους, από το 2014 και μετά, θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα τα επόμενα χρόνια μόνο για να πληρώσει τους τόκους του χρέους. Κι αυτό σημαίνει ότι το eurogroup θα χρειαστεί απλώς να χρηματοδοτήσει τον τόκο που θα έχει να λαμβάνει, με νέα δάνεια προς τη χώρα. Κι αυτή η βοήθεια θα είναι ακόμη μικρότερη αν, όπως υπονόησε ο κ. Σόιμπλε, μειωθούν πάλι τα επιτόκια των νέων δανείων.

Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί το πώς θα επαναχρηματοδοτηθούν μετά το 2014 τα ομόλογα που λήγουν στα ερχόμενα χρόνια, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ. Θεωρούμε ότι το ταμείο διασώσεων ESM θα αναλάβει αυτό το χρέος στα βιβλία του, στο 3ο πρόγραμμα, εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ