Bloomberg View: Οι “Καυτές Σέλες” και η απόδραση της Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ

Το σατυρικό Γούστερν του Μελ Μπρουκς, «Καυτές Σέλες» θυμίζει στον αρθρογράφο του Bloomberg View το ελληνικό θρίλερ με τους θεσμούς στη θηλιά του χρέους, με τίτλο: “Η στρατηγική της Ελλάδας “Καυτές Σέλες” δεν δουλεύει”.

Υπάρχει μια σκηνή στο σατυρικό Γουέστερν του Μελ Μπρουκς «Καυτές Σέλες» του 1974», όπου ο πολιορκημένος σερίφης βάζει το όπλο στο κεφάλι του και απειλεί να πυροβολήσει τον εαυτό του, εάν οι κάτοικοι που απειλούν να τον σκοτώσουν δεν κάνουν πίσω.

«Ακούστε τον, αυτός τόσο τρελός που θα το κάνει!» λέει ένα κάτοικος της πόλης του Γουέστ, καθώς ο σερίφης απαγάγει τον εαυτό του και αποδρά. Αρχίζω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί παρόμοια τακτική από την εκλογή της τον Ιανουάριο, αλλά με λιγότερη επιτυχία.

Το όπλο που βάζει η Αθήνα στο κεφάλι της  ήταν η απειλή της χρεοκοπίας. Επιπλέον, φάνηκε να σκέφτεται ότι και άλλες χώρες που στέκονται αρκετά κοντά σε μια σφαίρα αυτοκτονίας της Ελλάδας που μπορεί να περάσει και να χτυπήσει την Πορτογαλία, την Ισπανία, στη συνέχεια και στη συνέχεια την Ιταλία. Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης δεν ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο πιο εριστικός πιστωτής της Ελλάδα. Έχει στο γάντζο δάνειο περίπου 110 δισ. ευρώ και έχει με το ζόρι αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους μήνες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας.

Παράλληλα η Κομισόν έριξε τις 2 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσα σε τρεις μήνες, όταν έλεγε ότι θα είναι στο 2,5%, λέει το δημοσίευμα.

Επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times για τη «βόμβα» του ΔΝΤ και την προειδοποίηση, την οποία εξαπέλυσε στους υπουργούς Οικονομικών τη Ρίγα της Λετονίας ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ότι αυξάνουν οι πιθανότητες το Ταμείο να κρατήσει το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία. Με την ελληνική κυβέρνηση να μιλά για σχίσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει.

“Πάνω από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει ακόμα καμία πειστική απόδειξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει μετρητά στην Ελλάδα μέχρι τα πολιτικά αφεντικά της να κλείσουν τη στρόφιγγα. Ενδεχομένως. Το ΔΝΤ, όμως, έχει λίγο περισσότερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ να αποφασίζει το ως εδώ και μη παρέκει. Εάν, όπως προτείνει το δημοσίευμα των FT, η υπομονή του ΔΝΤ έχει εξαντληθεί, τότε το τέλος θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα – και δεν θα είναι καλό”.

Δείτε το βίντεο με την σκηνή από τις “Καυτές Σέλες”

 

Διαβάστε επίσης

Ρευστότητα: Η ΕΚΤ εκβιάζει με την… πρίζα της Ελλάδας

Στήνουν σκηνικό για τρίτο μνημόνιο ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ

Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Χαστούκι Κομισιόν: Ρίχνει στο 0,5% το ΑΕΠ ανεβάζει στο 180% το χρέος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ