Bloomberg: Ευρω-σχέδιο κατά Grexit επιβεβαιώνει τον Ρέντσι

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμα κι αν δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια δόση που οφείλει στους δανειστές, ξεκαθάρισε ο Φίλιπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του Ματέο Ρέντσι πρωθυπουργού της Ιταλίας, σε συνέντευξή του στη Ρώμη, αναφέρει το Bloomberg.

Κατά τον Ταντέι, «». Για να προβεί στη συνέχεια, μιλώντας στο Bloomberg, ότι

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν τρόπος ώστε να αποφύγουν τους κινδύνους μόλυνσης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, είπε ο Ταντέι, αφού καθημερινά κανείς δεν ξέρει αν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της.

«Τα σχέδια αυτά θα τεθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον μετριασμό της επίδρασης που τυχόν θα έχει μια ελληνική χρεοκοπία. Είναι διανοητικό και αναλυτικό λάθος να πιστεύουμε πως μια χρεοκοπία θα οδηγήσει αυτόματα σε ένα Grexit. Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε το ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα», δήλωσε.

Πρόκειται για την ισχυρότερη δημόσια ένδειξη ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ετοιμάζουν ένα σχέδιο σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε μια πληρωμή του χρέους της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.

«Αν βρεθούμε μπροστά σε ένα έκτακτο γεγονός, θα υπάρξει και μια έκτακτη υποστήριξη. Τα σχέδια καταρτίζονται σε κατάλληλα ευρωπαϊκά φόρουμ, έτσι ώστε να προετοιμαστούν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι αυτή τη φορά πολύ πιο προσεκτικά και πολύ πιο έτοιμα να ανταποκριθούν σε μια τέτοια αστάθεια, σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις.

Διδαχθήκαμε από το παρελθόν είπε: «Το καταλάβαμε όλοι ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σε γενικές γραμμές, δεν ήταν πολύ δραστήρια και δεν αντιμετώπισαν πολύ γρήγορα το σοκ και τις συνέπειες της κρίσης. Αλλά νομίζω ότι έχουμε πάρει το μάθημά μας, γι’ αυτό τώρα υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση για μια γρήγορη αντίδραση. Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Σχέδιο ευρω-ασπίδα από το Grexit

Sueddeutsche: Η Ελλάδα… πειραματόζωο για τη λιτότητα

Σημάδια αδυναμίας από τη Γερμανία στην ευρω-οικονομία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ