Μπαρόζο:”Δεν θα γυρίσουμε στα παλιά”

Μπαρόζο:”Δεν θα γυρίσουμε στα παλιά”

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψή της παρόλο που η ανάδυση από την κρίση μειώνει την πίεση για δράση, λέγοντας πως η πολιτική αναταραχή εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Στην ετήσια ομιλία του για την “Κατάσταση της Ένωσης” την οποία εκφώνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη έχει αμβλυνθεί σημαντικά, ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι η Ένωση δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη όταν η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και ζήτησε να υπάρξει “σταθερότητα’.

“Μην απατάστε – δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στα παλιά”, δήλωσε προς το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. “Μερικοί πιστεύουν πως έπειτα απ’ αυτό, όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Κάνουν λάθος. Δεν θα επιστρέψουμε στην ‘παλιά’ ομαλότητα, πρέπει να διαμορφώσουμε μια ‘νέα’ ομαλότητα”.

Η ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη φέτος την άνοιξη, έπειτα από τη μακρότερη ύφεση που κατέγραψε ποτέ και η οποία προέκυψε από το χρέος και την τραπεζική κρίση .

“Η ανάκαμψη είναι ορατή. Αυτό θα μας σπρώξει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας … Το οφείλουμε στα 26 εκατομμύρια των ανέργων μας”, δήλωσε. “Με μια εύθραυστη ανάκαμψη, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που βλέπω είναι πολιτικό”.

Ο Μπαρόζο, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο χρόνο, προσπάθησε να απαντήσει στην αντίδραση που συναντούν οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες καλούνται να προβούν χώρες από τη Γαλλία ως την Πορτογαλία, προειδοποιώντας ότι εξακολουθεί να μην είναι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.

“Σ’ αυτή τη φάση της κρίσης, η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να παρέχει βεβαιότητα και προβλεψιμότητα που λείπουν ακόμη από τις αγορές”, δήλωσε ο Μπαρόζο. “Τα τελευταία χρόνια είδαμε πως οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολίες για την προσήλωση μιας κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις τιμωρείται αυτοστιγμεί”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ