Αποζημίωση “χασούρας” ενοικίου: Πότε θα πληρωθεί – Τα ποσά των “επιστροφών”

Ποσά που αρχίζουν από 80 ευρώ και φτάνουν έως και σε… πενταψήφια νούμερα – για τα «βαριά» μισθωτήρια- θα «επιστρέψει» τοις μετρητοίς το κράτος σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ως αποζημίωση «χασούρας» ενοικίου: 552 διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, υπάλληλοι με αναστολή σύμβασης, αλλά και φοιτητές, πλήρωσαν «κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο τον μήνα Νοέμβριο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέρος της «χασούρας» που υπέστησαν περισσότεροι από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων από την υποχρεωτική «μείωση» ενοικίου, θα δουν να τους «επιστρέφεται» από το κράτος με την μορφή «αποζημίωσης». Για να καταβληθούν βεβαίως αυτά τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, θα πρέπει πρώτα να κάνουν κάποιες κινήσεις.

Πώς θα εξασφαλιστεί η αποζημίωση

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν «δήλωση COVID» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να συμπληρώσουν και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στον οποίο και θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Για να φτάσουμε όμως στην εξόφληση της αποζημίωσης «χασούρας» ενοικίου, θα πρέπει να προηγηθεί από τη φορολογική διοίκηση έλεγχος των αιτήσεων και εκκαθάριση των δηλώσεων COVID.

Τα ποσά που θα καταβληθούν και πότε

Όσο για το πότε θα δουν τα ποσά που τους αναλογούν από τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου οι σχεδόν 400.000 ζημιωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος της χρονιάς, αρχές της επόμενης. Ουσιαστικά ο κύριος όγκος των αποζημιώσεων θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιανουάριο. Όπως και να έχει τα χρήματα που θα πάρουν ως αποζημίωση … «χασούρας» ενοικίου θα ξεκινούν από 80 ευρώ (για μίσθωμα 400 ευρώ πριν από το «ψαλίδι») και φτάνουν τα 1.000 ευρώ (για ενοίκιο 5.000 ευρώ). Βεβαίως επειδή δεν υπάρχει ανώτατο «πλαφόν» στην επιστροφή της ζημιάς, τα νούμερα της αποζημίωσης δεν αποκλείεται να είναι και.. πενταψήφια εάν το ενοίκιο ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αποζημιώσεων αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στην σύμβαση ενοικίων μηνός Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Το κράτος δίνει την δυνατότητα στον ενοικιαστή να πληρώσει αυτό το ποσό «κουρεμένο» κατά 40%. Με άλλα λόγια θα δώσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου μειωμένο κατά 280 ευρώ ενοίκιο. Από το ποσό της «χασούρας» (δηλ. τα 280 €) ο ιδιοκτήτης θα πάρει ως αποζημίωση από το Κράτος το μισό (50%), δηλαδή 140 ευρώ.

Με δεδομένη την παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον Δεκέμβριο, αναμένεται το καθεστώς «κουρεμένων» ενοικίων να συνεχιστεί και μαζί τους και οι επιστροφές της χασούρας από τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες.

Ακατάσχετες οι αποζημιώσεις

Γι’ αυτά τα ποσά των αποζημιώσεων προωθείται διορθωτική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή, που θα τα διασφαλίζει ως ακατάσχετα, ώστε να μην είναι δυνατός ο συμψηφισμός τους με οφειλές των ιδιοκτητών προς το Δημόσιο.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.