Απλήρωτοι φόροι 1,287 δισ. ευρώ… μόνο τον Ιούλιο

Απλήρωτοι φόροι 1,287 δισ. ευρώ… μόνο τον Ιούλιο

Νέες γενιές οφειλετών του Δημοσίου δημιουργούνται μήνα με τον μήνα, με τον έναν στους τρεις φορολογουμένους να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του καθώς με… ανεξέλεγκτους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και τελωνεία.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο σύνολό τους προσέγγισαν τα 68 δισ. ευρώ, με τα «νέα» χρέη, αυτά δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του τρέχοντος έτους, να φθάνουν στα 7,23 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 15,23 δισ. ευρώ.

‘Οπως γίνεται αντιληπτό, τα υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο αποδεικνύουν ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας. Και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει εντός των προσεχών μηνών, καθώς, πέρα από τον φόρο εισοδήματος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι ο ένας στους τρεις φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.

‘Ετσι, τον Ιούλιο που έληγε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά 1,287 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 171.784 και έφθασαν στα 2.428.233 άτομα από 2.256.449 που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για φορολογουμένους που απέκτησαν χρέη από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Κατασχέσεις

Την ίδια ώρα, οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών φέρνουν «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία, αφού από την αρχή του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου ? Ιουλίου 2014 ανήλθαν σε 7,23 δισ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 67,97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,23 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013.

Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο επτάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 2,07 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,13 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη, δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 934 εκατ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 763 εκατ. ευρώ.

Στο ελεγκτικό πεδίο, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι έως το τέλος Ιουλίου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είχε ολοκληρώσει 482 φορολογικούς ελέγχους, βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα ύψους 182,7 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται μόλις σε 43,4 εκατ. ευρώ ή στο 23,8% των βεβαιωθέντων ποσών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ