Ανοιχτό το πακέτο των μέτρων

Παρατείνεται το θρίλερ με την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014. Το πρώτο ραντεβού που είχε χθες με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ήταν κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα, καθώς ακόμη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν πει το «οk» για το νέο πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για τα 10 δισ. και αναζητείται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ.

Το κλίμα της συνάντησης περιγράφεται από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ως θετικό και οι κ.κ. Π.Τόμσεν, Κλ.Μαζούχ και Ματίας Μορς έλαβαν μία πρώτη εικόνα για τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν φέρεται να είπε: «Θα φύγουμε πιθανόν στο τέλος της εβδομάδας. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν και πότε θα επιστρέψουμε ξανά το Αύγουστο. Η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση πάει απόλυτα καλά».

Κατά τη συνάντηση η τρόικα, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δεν έθεσε θέμα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2012 προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες που καταγράφονται για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, στο τραπέζι τέθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση με στόχο να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ και να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, ένστολοι κ.λ.π.)

Μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει να υλοποιήσει φέτος ορισμένες από τις περικοπές προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες του ελληνικού προϋπολογισμού και να περιλαμβάνονται στα μέτρα για την επόμενη διετία.

Έτσι έχει ξεκινήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η αποτίμηση των ισοδύναμων μέτρων για να παρουσιαστούν στην τρόικα, όπως η μείωση των ενοικίων για κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών, περικοπές στους μισθούς του υπουργικού συμβουλίου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής με στόχο την εξοικονόμηση από 24 έως 27 εκατ. ευρώ.

ΔΝΤ: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα θα συνεχιστούν με τις ελληνικές αρχές πιθανότατα μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ. Αν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση των επαφών της τρόικας στην Αθήνα και αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους ήταν πάντα μέρος των συζητήσεων του ΔΝΤ με τις αρχές σε αυτή και οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου υπάρχει πρόγραμμα» είπε ο Ντέιβιντ Χόλεϊ.Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ