“Ανοιχτό” το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής

“Ανοιχτό” το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής

Ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί το Φθινόπωρο στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, αφήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, να εντάσσει στο πρόγραμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα φιλόδοξοι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συμπληρώνοντας, ότι εάν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη έκδοση, η οποία- εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με δεδομένο, ότι η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της τρόικας), «καλύπτεται» από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του χρέους, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία, στη συνέχεια επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Ως χαρακτηριστικό, μάλιστα, παράδειγμα αναφέρονται οι τέσσερις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που έγιναν μετά από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, και στις οποίες το επιτόκιο περιορίστηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το οικονομικό επιτελείο, κινούνται και διεθνείς οργανισμοί (όπως ο ΟΟΣΑ), που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές (δημοσιονομική χαλάρωση), έτσι ώστε να μην «στραγγαλιστούν» οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται, επί του παρόντος τουλάχιστον και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος στο α’ τετράμηνο εφέτος εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ, ή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ