Ανησυχία για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και το ΤΜΕΔΕ για μία ακόμη φορά καλούνται να βάλουν περίπου 400 εκατ. ευρώ των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων στη «μαύρη τρύπα» της τράπεζας ενόψει της ΑΜΚ, ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Βαρέλι δίχως πάτο έχει αποδειχθεί έως σήμερα η Attica Bank, οι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της οποίας δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν την τράπεζα και το μόνο που έχει συμβεί είναι το Ταμείο των Μηχανικών (τέως ΤΣΜΕΔΕ, νυν ΤΜΕΔΕ) να έχει χάσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Φτάνοντας στο σήμερα, η τράπεζα ετοιμάζει μία ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 62,93%, να ετοιμάζεται να τροφοδοτήσει την Attica με περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το ΤΜΕΔΕ, που κατεβαίνει σε συμμαχία με το αμερικανικό fund Ellington, είναι έτοιμο να βάλει εκ νέου βαθιά το χέρι στην τσέπη και να τοποθετήσει στην ΑΜΚ (μαζί με τους Αμερικανούς) κεφάλαια ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Κι αυτό υπό την αίρεση ότι το αμερικανικό fund θα μπει εντέλει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, η οποία τοποθετείται χρονικά προς τα Χριστούγεννα, ίσως και στις αρχές του 2023.

Εως πότε;

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι πόσο κρατικό χρήμα θα χαθεί στη «μαύρη τρύπα» της Attica Bank. Εως πότε θα χάνουν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι μηχανικοί στο ΤΜΕΔΕ; Διότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία ένα ταμείο να επιμένει να βάζει κεφάλαια συνέχεια σε μια χαμένη υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο, το οποίο, διά της οδού του ΤΧΣ, αποφασίζει για μία ακόμη φορά να στηρίξει το μικρό πιστωτικό ίδρυμα.

Η δομή της ΑΜΚ

Από τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington δεσμεύονται να βάλουν περίπου 459 εκατ. ευρώ. Βάσει της κατ’ αρχάς συμφωνίας, το ΤΧΣ θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν (κατέχει σήμερα το 62,93%) στην επικείμενη ΑΜΚ, βάζοντας περίπου 300 με 308 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται να βάλει άλλα κεφάλαια στην τράπεζα, παρά μόνο στην περίπτωση που αυτή γυρίσει σε κερδοφορία και το ταμείο, ως μέτοχος, εισπράττει μερίσματα. Το ποσό που μπορεί να επανεπενδύσει δεν θα ξεπερνά, βάσει της συμφωνίας, τις προσόδους από μερίσματα που έχει σωρευτικά εισπράξει. Επιπρόσθετα, τίθεται ως ανώτατο όριο επανεπένδυσης το ποσό των 125 εκατ. ευρώ. Το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ θα βάλει στην ΑΜΚ περίπου 10 εκατ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αναλογούν στη συμμετοχή του. Εν συνεχεία, θα καλύψει το χρηματοπιστωτικό μέσο που πρόκειται να εκδοθεί (πιθανότατα warrants), με την άσκηση του οποίου θα ανεβάσει το ποσοστό του σε επίπεδα υψηλότερα του 60%, ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 36,5%.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ