Ανατροπές στις συντάξεις από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

Μεγάλες ανατροπές φέρνουν τα σχέδια ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, κύριων και επικουρικών. Οι ανατροπές σαρώνουν τους λεγόμενους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όλους όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Συγκεκριμένα σχέδιο για την άμεση ένταξη όλων των Ταμείων -κύριων και επικουρικών- στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης, ενός επικουρικού και ενιαίες παροχές για όλους έχει υποβληθεί στη λεγόμενη «επιτροπή σοφών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο κινείται στις γενικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγεί σε ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων.

Το σχέδιο προβλέπει άμεσα συγχώνευση όλων των ταμείων στο ΙΚΑ, ενιαίες παροχές σε όλα τα συγχωνευόμενα ταμεία και συμπληρωματικοί πόροι για υποστήριξη των γενεών που βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη.

Η σύνταξη θα είναι ενιαία και στο νέο ταμείο θα υπάγονται υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ταμείο κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό και -προαιρετικά- ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Τίθεται ανώτατο όριο αναπλήρωσης 75% -το 50% εγγυημένο από το Κράτος και 25% από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει συμπληρωματική χρηματοδότηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους και εισφορές έως 15% που θα εισπράττονται από την Εφορία

Μόνο οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές. Οι επικουρικές θα χορηγούνται με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το σχέδιο προβλέπει Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, προαιρετικά ανά επιχείρηση και κλάδο.

Πηγή: «Το Βήμα»

 

Δείτε επίσης

Προειδοποιεί για “μακελειό στις συντάξεις” ο Αλέξης Μητρόπουλος

Στρατούλης: Τα 14 θανάσιμα πλήγματα στις συντάξεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ