Ανάσα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Ανάσα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Σε άρση των συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας, που επικρατούν σε αγορά και νοικοκυριά, στοχεύει πλέον η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα, θέτοντας μέσα στις επόμενες ημέρες σε πλήρη εφαρμογή τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου.

Συμπληρωματικά προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να δράσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να είναι σε θέση να ενσωματώσουν έως τέλος Ιουνίου τις μικρότερες μέσω εξαγορών.

Την ατζέντα της οικονομικής πολιτικής μετά τη συμφωνία με την τρόικα παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου παρουσία ολόκληρου σχεδόν του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός προχώρησε σε μία μίνι παρουσίαση των όρων της συμφωνίας, του κλίματος που επικράτησε κατά τις διαπραγματεύσεις αλλά και των θεμάτων που έμειναν σε εκκρεμότητα προς διαπραγμάτευση για τον ερχόμενο Ιούνιο οπότε και αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του εθνικού στόχου, όπως είπε, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, η οποία και θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι δεν θα υπάρξει εφέτος δημοσιονομικό κενό εφόσον τα πράγματα συνεχισθούν με τους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα επιτρέψει τη θετικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τον κίνδυνο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο οίκο για την Εθνική Τράπεζα, «μακάρι να υπήρχε», τόνισε, αλλά προς το παρόν η έδρα της εξακολουθεί να βρίσκεται στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους…

 

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες ότι η θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, πέραν της μη λήψης νέων μέτρων, επιτρέπει την επανεξέταση του ελληνικού αιτήματος που είχε αρχικά απορριφθεί, περί μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται και η επανεξέταση και άλλων φόρων που κρίνονται αναποτελεσματικοί, όπως η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

 

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το τέλος ηλεκτροδότησης θα μειωθεί κατά 15% χωρίς να διευκρινίζεται εάν η οριζόντια μείωση θα αφορά στους σημερινούς συντελεστές, ή στο τελικό ποσό. Δεν προβλέπεται εφέτος αφορολόγητο όριο, ενώ θα εκτιμηθεί η πιθανότητα αυτή για το 2014, ανάλογα με την πορεία των εσόδων.

 

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου καταβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και αναμένεται να καταβληθούν 600-700 εκατ. ευρώ για το σύνολο του μήνα.

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ έως τέλος Ιουλίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν να ενσωματώσουν τις μικρότερες μέσω εξαγορών. Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας έως τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα 50 δισ. ευρώ επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 20 δισ. ευρώ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟ

Το διάστημα 2010-2015, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί κατά περίπου 160.000 άτομα (κυρίως λόγω του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και των αναγκαστικών αποχωρήσεων). Ο υπουργός θεωρεί ότι με την αναγκαστική αποχώρηση των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (4.000 εφέτος και 11.000 το 2014) θα υπάρξει πολύ μεγάλο όφελος, λόγω, κυρίως, της ισάριθμης αντικατάστασής τους από νέους σε ηλικία πτυχιούχους.

 

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Ρύθμιση τριών ταχυτήτων προέκρινε το οικονομικό επιτελείο, αφού όσοι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε… άπειρες δόσεις, οι υπόλοιποι σε 48 και οι ενήμεροι ήδη ενταγμένοι σε ρύθμιση που τρέχει, θα συνεχίσουν με το παλιό δυσμενέστερο καθεστώς των 20 δόσεων.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση θα μπορούσαν να ενταχθούν όσοι δεν είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, πλην όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επεκταθεί και σε όσους δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις τους έως 31 Μαρτίου 2013, εφόσον η οφειλή αφορά χρόνο πριν από το τρέχον έτος.

Για το παράδοξο να πεταχθούν εκτός νέας ρύθμισης όσοι ήδη είχαν ενταχθεί στην παλαιότερη και εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους, το υπουργείο Οικονομικών αντιτείνει ότι η ένταξή τους στη νέα ρύθμιση θα δημιουργούσε τον κίνδυνο νέου δημοσιονομικού κενού, δεδομένου ότι θα χάνονταν οι εισπράξεις των επόμενων δόσεων που έχουν κανονικά προϋπολογισθεί. Πόσω μάλλον όταν ο σημαντικότερος αριθμός οφειλετών του Δημοσίου παρουσιάζει χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ.

Για τους ενήμερους οφειλέτες, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη για μείωση της επιβάρυνσης που προέρχεται από το υψηλότερο επιτόκιο των προσαυξήσεων. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:

– Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται στις 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας και θα καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

– Φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20-25 ευρώ, ενω χρέη μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε περισσότερες δόσεις εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη δυσχέρεια καταβολής των δόσεων.

– Σε 48 δόσεις ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα καταβάλλουν τα χρέη τους επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι.

– Όλοι οι οφειλέτες με χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση με υπογραφή λογιστή για την ειλικρίνεια των οικονομικών τους στοιχείων. Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι.

– Προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων που θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50% για όσους τα εξοφλούν εφάπαξ.

– Το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει στο 8% συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 8,75%).

– Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

 

Πηγή: kerdos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ