«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Οι αλλαγές στις ημερομηνίες – ορόσημο – Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Με τα εκπτωτικά κουπόνια στο χέρι… κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν πως θα έχουν τα χρήματα να καλύψουν τη δική τους συμμετοχή και να αντικαταστήσουν παλαιές και να αγοράσουν νέες συσκευές είτε αυτές είναι κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, αλλά … δεν τους βγήκε. Πλέον, έχουν λίγες μέρες προθεσμία και συγκεκριμένα έως το τέλος του μήνα να εξαργυρώσουν τα εκπτωτικά τους κουπόνια, γιατί διαφορετικά… ακυρώνονται!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μετά την 1η Νοεμβρίου το πρόγραμμα ανοίγει για ακόμη 200.000 πολίτες, καθώς διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων: Πρόκειται για εκείνες οι οικογένειες που είναι στην αναμονή της υλοποίησης της σχετικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού και οι οποίες σήμερα παραμένουν στην «δεξαμενή» των επιλαχόντων, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Αλλάζουν οι προθεσμίες

Με την παράταση του Προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή μεταφέρονται και οι αντίστοιχες ημερομηνίες ορόσημα του προγράμματος ως εξής:

  • Περίοδος Αγορών: Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους έως και την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).
  • Παράδοση Παλαιών Συσκευών από Ωφελούμενους: Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.
  • Μεταβατική περίοδος: Δυνατότητα επιστροφών / ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως ειδικότερα ορίζεται στην ενότητα 7.5, μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου).

Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου).

  • Ολοκλήρωση πληρωμών: Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

Προθεσμία έως την 1η Νοεμβρίου για τους παλιούς δικαιούχους

Οι νέοι δικαιούχοι πρόκειται να πάρουν τις επιταγές τους μετά την λήξη της προθεσμίας αγορών την 1η Νοεμβρίου από τους ήδη δικαιούχους.

Οι νέοι θα λάβουν ένα SMS με το οποίο και θα ενημερωθούν για το εκπτωτικό κουπόνι, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους μέσω από την ειδική πλατφόρμα για το «Αλλάζω Συσκευή» που βρίσκεται στο vouchers.gov.gr.

Η παράταση έως την 1η Νοεμβρίου -ενώ το αρχικό  χρονοδιάγραμμα έδινε ως ημερομηνία λήξης των αγορών στις 16 Σεπτεμβρίου- δόθηκε καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι, που ενώ έχουν δεσμεύσει τις επιταγές για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών, δεν τις έχουν εξαργυρώσει.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών τους διαμορφώνονται βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας, καθώς και βάσει χαρακτηριστικών της συσκευής. Ειδικότερα στο τελικό ποσό επιδότησης για αντικατάσταση κλιματιστικού, καθοριστικό για το ύψος της επιδότησης θα είναι η ψυκτική ισχύς του μηχανήματος. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδηματικών κριτήριων με το ποσοστό ενίσχυσης να ποικίλει και με ανώτατη τιμή επιδότησης:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 5.000€ και επιδότηση έως 50%

2η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 5.000€ < 10.000€ και επιδότηση έως 45%

3η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.000€ < 20.000€ και επιδότηση έως 35%

4η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 20.000€ και επιδότηση έως 30%.

Απαραίτητη η απόσυρση παλιάς συσκευής

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ