Αναδιάρθρωση με εκκαθάριση και απολύσεις

Αναδιάρθρωση με εκκαθάριση και απολύσεις

Συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με διάσπαση και εκκαθάριση εν λειτουργία φέρεται να επιλέγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των εταιρειών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το σχέδιο προβλέπει διάσπαση της επιχείρησης σε δύο κομμάτια, πολιτικό και στρατιωτικό, και μείωση του προσωπικού κατά περίπου 500 άτομα και για την ΕΛΒΟ τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή για να ξεκινήσει η διαγραφή χρεών και η πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ καθώς υπάρχει εμπλοκή με την Κομισιόν, η οποία δεν δέχεται την πώλησή της ως ενιαίας εταιρείας παρά μόνο εφόσον το Δημόσιο επιστρέψει τα 130 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στην εταιρεία ως κρατικές ενισχύσεις.

Για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της Κομισιόν, ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών, έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και έναν δεύτερο για τα μεταλλεία.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου να έχει καταλήξει στο τελικό σχεδιο εξυγίανσης των τριών εταιρειών, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών εξετάστηκαν οι μελέτες των τεχνικών συμβούλων στους οποίους είχε αναθέσει η κυβέρνηση να εκπονήσου σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών επιχειρήσεων (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ).

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ