Αισιόδοξος ο Ντράγκι για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ως προς την προοπτική σταδιακής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που διακατέχουν αυτή την εποχή τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αφενός η τρέχουσα ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αφετέρου το εποπτικό πλαίσιο θα συνεχίσει να δουλεύει και τα Κράτη Μέλη θα συνεχίσουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, συμμετείχε σήμερα σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εξήγησε ότι η πλειοψηφία των ΜΕΔ δημιουργήθηκε λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα οδηγήσει στην σταδιακής αποπληρωμή πολλών εξ αυτών, ή στην αύξηση της τρέχουσας αξίας των υποθηκευμένων στοιχείων.

Σημείωσε μάλιστα ότι τρέχουσα εποπτεία που έχει επιβληθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιουργεί αντικίνητρα σε ό,τι αφορά την συνέχιση της έκθεσης ή της συσσώρευσης ΜΕΔ, ενώ επιπλέον το νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να απαλλαγούν από αυτά.

Επιπλέον ο Μ. Ντράγκι εκτίμησε ότι τα ΜΕΔ θα μειωθούν σχεδόν σε όλα τα Κράτη Μέλη, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι η μη συμβατική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια θα έχει συμβάλει από μόνη της στην αύξηση του ΑΕΠ τις ευρωζώνης κατά 1,9% απο το 2016 ως το 2020, τόνισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αλλά και συνετή οικονομική πολιτική στα ίδια τα Κράτη Μέλη και καλωσόρισε την ενισχυμένη δυναμική της συζήτησης για τη δημιουργία μιας “κοινής σταθεροποιητικής λειτουργίας” για τις οικονομίες της ευρωζώνης (όπως η πρόταση της Κομισιόν για την υποστήριξη επενδύσεων), που θα συμβάλει στην μελλοντική απορρόφηση του αντίκτυπου μελλοντικών κρίσεων.

Τέλος καλωσόρισε τις προσπάθειες για τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τις γενικότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενώ δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Ιταλία, ειδικά σε σχέση με το επίπεδο δανεισμού της χώρας που χαρακτήρισε “συμβατή με τα ιστορικά προηγούμενα”.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ