Αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο – Πώς διαμορφώθηκαν έσοδα και δαπάνες

Βελτιωμένο κατά 1,283 δισ. ευρώ ήταν το ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογές κατά το δεκάμηνο του 2018 (Ιανουαρίου- Οκτωβρίου) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε αυξημένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 199 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πιο αναλυτικά:

Έσοδα

Όσον αφορά στα έσοδα, ήταν αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 856 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 357 εκατ. ευρώ.

Αυτό αντισταθμίστηκε από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, κατά 1,040 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που συμπεριλαμβάνονταν στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα».

Δαπάνες

Αυξήθηκαν κατά 359 εκατ. ευρώ οι δαπάνες λόγω της αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 624 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι δαπάνες για τόκους ήταν μειωμένες κατά 376 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν αυξημένες κατά 111 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης

Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα νομικά πρόσωπα εμφάνισαν μειωμένα έσοδα κατά 131 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 502 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιωμένο κατά 315 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μείωση των εσόδων των νομικών προσώπων οφείλονταν κυρίως στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κατά 296 εκατ. ευρώ), ενώ οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζονταν αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 541 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 407 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμα τους να είναι πλεονασματικό αυξημένο κατά 133 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ οφείλονταν κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 455 εκατ. ευρώ.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης κατέγραψαν αυξημένα έσοδα κατά 563 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 973 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματος τους κατά 411 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων οφείλονταν κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 508 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 700 εκατ. το δεκάμηνο του 2018, έναντι μικρότερης μείωσης κατά 638 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχε ευνοϊκή επίπτωση στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2018Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.