Τι είπαν για τους μισθούς μας;

Με την υπογραφή ενός “κοινωνικού πρωτοκόλλλου” έληξε η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο συμφώνησαν επίσης να αποστείλουν επιστολή προς την ελληνική Κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα, την τρόικα και την Κομισιόν.Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων είναι οι εξής:1.    Διασφάλιση κατώτατου μισθού σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ.

2.    Διατήρηση 13ου και 14ου μισθού (για όλες τις μισθολογικές κατηγορίες).

3.    Προστασία του πλαισίου της μετενέργειας. Η κατάργησή της ενδέχεται να προκαλέσει, πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και δημιουργία    συνθηκών    άνισου    ανταγωνισμού    μεταξύ    των επιχειρήσεων.

4.    Συμφωνία για καμία αυξητική  μεταβολή των μισθών έως το 2014. Γενικότερη πολιτική αποπληθωρισμού και συγκράτησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

5.    Πάγωμα ωριμάνσεων και επιδομάτων των κλαδικών συμβάσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου.

6.    Εντός του Φεβρουαρίου διαβούλευση και συμφωνία με τη ΓΣΕΕ για ανάλογες ρυθμίσεις στην ΕΓΣΣΕ,  δεδομένων των ριζικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην οικονομία.

7.    Μείωση τουλάχιστον κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους, με ειδική πρόνοια επιπλέον 5% για τους συνεπείς εργοδότες.

8.    Αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.

9.    Ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μέχρι 25 ετών με την αξιοποίηση των παρεχόμενων θεσμικών εργαλείων.

10.    Υιοθέτηση της αρχής «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» με την εκπόνηση Εκθέσεων Αναμενόμενων Επιπτώσεων σε κάθε νομοθέτημα και την εφαρμογή του SME Test, όπως προβλέπεται στο Small Business Act της ΕΕ.”Οι κοινωνικοί εταίροι με τη μέχρι σήμερα στάση μας και την συμφωνία μας για τη διασφάλιση της ΕΓΣΣΕ, είναι προφανές ότι δεν διευκολύναμε τις απαιτήσεις της Τρόικας, όπως ίσως κάποιοι θα περίμεναν.

Το παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας συνεχίζεται, είναι ακόμα ανοικτό και δεν είναι καθόλου εύκολο να πεισθούν οι δανειστές μας να πάψουν να επιμένουν στη μείωση του κατώτερου μισθού” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ