Αισιόδοξος για συμφωνία ο Σόιμπλε

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Σόιμπλε

 

Για πρόοδο σε ότι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, ύψους 14 δισ. ευρώ, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, αλλά για και την έγκριση της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.

«Έχουμε συνθέσει ιδέες σχετικώς με το πώς αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί. Συμφωνούμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επαναγορά χρέους», δήλωσε ο Σόιμπλε, μετά την συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013 και πρόσθεσε ότι «κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα προτιμούσαν την μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ελλάδας σε ποσοστό κοντά στο μηδέν».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «μια πιθανή συμφωνία, ενδεχομένως να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και ανέφερε ενδεικτικά την μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση του EFSF.

«Κάποιες χώρες ίσως παραχωρήσουν στην Ελλάδα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών τους από το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία φθάνουν τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ» , υπογράμμισε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε επιπλέον τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ο προϋπολογισμός με άλυτο το θέμα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «κανένα από τα μέτρα που υποστηρίζει η Γερμανία δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό του 2013».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ