7ο Athens Investment Forum – Θεοδωρικάκος: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε πράξη το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας»

Τις εργασίες του συνεδρίου, 7ο Athens Investment Forum με θέμα «Η Ελλάδα ως Σταθερός Αναπτυξιακός Πυλώνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» άνοιξαν οι διοργανωτές του, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions SA. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vertical Solutions SA, Εδουάρδος Καρρέρ δήλωσε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ότι στο φετινό συνέδριο «συζητάμε για την ενέργεια, την ανάπτυξη της οικονομίας, τις υποδομές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Των Δημήτρη Χριστούλια, Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Κατά την ομιλία του έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Πολιτεία στον τομέα της δικαιοσύνης αλλά και στον τομέα των επενδύσεων. Παράλληλα, ο Ε. Καρρέρ μίλησε για την γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία όπως είπε κάθε άλλο παρά γεωπολιτικά ασήμαντη είναι. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η γεωπολιτική της θέση» σημείωσε, τονίζοντας τη «δίψα» της Ευρώπης για ενέργεια, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον Ε. Καρρέρ θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε δίνοντας έμφαση στη διασυνδεσιμότητα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο δημογραφικό της χώρας δηλώνοντας ότι: «για να γίνουν επενδύσεις πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι και χέρια. Και στρατηγοί και εργάτες. Το δημογραφικό λοιπόν της χώρας πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων μαζί με την μεταναστευτική πολιτική».

Εδουάρδος Καρρέρ 7ο Athens Investmen Forum

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το στόχος του ΤΕΕ, πάγια και συνεχώς, όχι μόνο εδώ, είναι να συζητά και να αναδεικνύει νωρίς όσα έρχονται αργότερα από την Πολιτεία να γίνουν πράξη. Και έχουμε αποδείξει, στο ΤΕΕ, με αποτελέσματα, ότι αυτό συμβαίνει. Πολλά από όσα συζητούμε δημόσια σε συνέδρια, ωριμάζουν και προωθούνται τους επόμενους μήνες και χρόνια. Για αυτό θέλω να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αν συζητούμε με καλή πίστη και εστίαση στο αποτέλεσμα, αν χωρίς χρονοτριβή προχωρούμε από τα λόγια στην πράξη, αν δουλεύουμε με όρεξη και αποτελεσματικότητα, τότε οι αλλαγές έρχονται πιο γρήγορα από όσο θα πίστευε κανείς στο παρελθόν». Επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε στην ομιλία του τα εξής: «Θέλω από το βήμα του συνεδρίου να δώσω έμφαση στο επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Που αφορά και την καθημερινότητα των πολιτών και την Ανθεκτικότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και της Πατρίδας συνολικά. Διότι όπως δείχνουν, δυστυχώς πολύ συχνά πλέον, οι φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Ανθεκτικότητα είναι πλέον συστατικό στοιχείο της ασφάλειας των πολιτών και των κοινωνιών μας. Και η Ανθεκτικότητα δεν αφορά μόνο έργα που πρέπει να γίνουν αλλά και τη συντήρηση κτιρίων και υποδομών. Σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Στην εύρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων για τη συντήρηση των υποδομών. Γνωρίζετε όλοι ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μέχρι σήμερα, παρά τα πολλά που έχουν προσφέρει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περιφέρειες, δεν προβλέπουν χρηματοδοτήσεις για συντήρηση υποδομών ούτε ανακατασκευή. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Και τώρα είναι η ευκαιρία. Με τη νέα Κομισιόν που σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει. Με τη συζήτηση που ξεκινάει ήδη για το αν ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα παραταθεί ή αν θα υπάρξει έναν νέο εργαλείο. Και τί θα περιέχει αυτό και πως θα χρηματοδοτηθεί. Με τη νέα Πολιτική Συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο που τώρα θα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε στην Ευρώπη». Επίσης ο κ. Γ. Στασινός ανέφερε ότι «πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες. Διότι οι κοινωνίες δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι πολιτικοί εγκαινιάζουν μια νέα γέφυρα αλλά αφήνουν την επόμενη, που είναι παλιά, να κινδυνεύει. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών μπορεί να πιστεύει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί αρκούν για τα έργα συντήρησης».
Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και της τυχόν αντισυνταγματικότητας των κινήτρων που προβλέπονται εκεί., επισημαίνοντας ότι «κίνητρα που πρέπει να τονίσω ότι αφορούν την ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότερα. Κίνητρα που προωθούν τις λιγότερες εκπομπές ρύπων από τα κτίρια, την ενεργειακή απόδοση, τη μεγαλύτερη φύτευση και βλάστηση, τον περισσότερο ακάλυπτο χώρο στις πόλεις. Δίνοντας ως κίνητρο περισσότερο συντελεστή δόμησης ή ύψος, σε όσους κάνουν τέτοιες επενδύσεις. Επενδύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, με όφελος για ολόκληρη την κοινωνία. Υπερασπιστήκαμε με πάθος αλλά και παράλληλα με σοβαρότητα και επιστημοσύνη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα του ΝΟΚ που συμβάλλουν στην Ανθεκτικότητα της χώρας.

Γιώργος Στασινός 7ο Athens Investmen Forum

Για τους πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής για τη βιομηχανία μίλησε κατά την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη του συνεδρίου και τονίζοντας την ανάγκη ένωσης όλων των δυνάμεων για να υλοποιηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας αφού όπως είπε «το νέο παραγωγικό μοντέλο αφορά κάθε πολίτη». Ο υπουργός στάθηκε αρκετά στη γεωπολιτική θέση της χώρας λέγοντας ότι «η Ελλάδα χωρίς καμία αμφιβολία έχει καταστεί, την τελευταία 5ετία σε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και σε ένα σπουδαίο ενεργειακό κέντρο και την ίδια στιγμή είναι πρωταγωνιστής της πράσινης μετάβασης που αναμφίβολα αποτελεί μια κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για την παγκόσμια οικονομία». Παραθέτοντας μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που υλοποίησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός ξεκαθάρισε πώς: «Η δημοσιονομική σταθερότητα έχει αποκτηθεί, τώρα το βασικό ζητούμενο είναι η οικονομική μεγέθυνση η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη ναυπηγική βιομηχανία, η οποία όπως είπε πρέπει να είναι αναπτυγμένη καθώς η γαλάζια οικονομία αποτελεί βασικό τμήμα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτό τον κλάδο».

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πιο ανθεκτικού παραγωγικού μοντέλου το οποίο όπως είπε σχετίζεται ακριβώς με την δυνατότητα της οικονομίας να είναι ανθεκτική απέναντι στη γεωστρατηγική ρευστότητα και τους αλλεπάλληλους κινδύνους της κλιματικής κρίσης. «Έχω πλήρης συνείδηση ότι αυτός ο μετασχηματισμός που συζητάμε εδώ σήμερα θέλει πολλές αλλαγές οι οποίες δεν θα γίνουν ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Οφείλουμε να κινηθούμε με σχέδιο και υπομονή. Με σκληρή δουλειά και να ενώσουμε τις ευρύτερες δυνάμεις

Καραβίας: Οι επενδύσεις στην παρούσα συγκυρία είναι εθνική προτεραιότητά

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Χ. Καραβίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «πέρα από τα επιμέρους ζητήματα στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια, συμφωνούμε στο θεμελιώδες: ότι οι επενδύσεις είναι στην παρούσα συγκυρία εθνική προτεραιότητα. Και αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ότι η πολιτεία συμμερίζεται αυτή την ιεράρχηση και την προβάλλει στη χάραξη της πολιτικής της. Σε μια χώρα όπου σταθερά επί δεκαετίες η ανάπτυξη ήταν ταυτισμένη με την κατανάλωση, η ίδια η αναγνώριση της σημασίας των επενδύσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Επίσης ο κ. Φ. Καραβίας πρόσθεσε ότι «σε σχέση, με το χτες έχουν γίνει άλματα. Η εικόνα σήμερα είναι θετική, όπως και οι άμεσες προοπτικές. Αλλά, βλέποντας το μέλλον, ο κίνδυνος είναι η επανάπαυση. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε και που έχει ανάγκη η χώρα – απέχουμε πολύ. Έχει σημασία να αναγνωρίσουμε τώρα, που είμαστε στον ανοδικό κύκλο, τις προκλήσεις και να κινηθούμε προληπτικά. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή που ανέφερα στην αρχή. Η οικονομία μας δεν έχει ξεφύγει από το καταναλωτικό μοντέλο. Η κατανάλωση αποτελεί ακόμη σήμερα την κύρια συνιστώσα του ΑΕΠ με πολύ υψηλό ποσοστό, στο 68,7%, και περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το μέσο αντίστοιχο στην Ευρωζώνη. Συγχρόνως, συνέπεια του καταναλωτικού μοντέλου αποτελεί το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το οποίο έφτασε το 6,3% το 2023, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, και φέτος παρουσιάζει τάση περαιτέρω αύξησης. Οι εξαγωγές, που είχαν αυξηθεί, παρουσιάζουν κάμψη. Ας μην ξεχνάμε ότι (μαζί με το δημοσιονομικό έλλειμμα, που έχει πια θεραπευθεί) το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτέλεσε βασική αιτία για τη βαθιά κρίση που βίωσε η χώρα και η κοινωνία.

Φωκίων Χ. Καραβίας 7ο Athens Investmen Forum

Κι αυτό μας φέρνει στο κεντρικό ζήτημα της οικονομίας και του συνεδρίου που με επιτυχία διοργανώνει και φέτος το Athens Investment Forum. Το πιστεύουμε και το δηλώνουμε εδώ και πολλά χρόνια και νομίζω ότι αποτελεί πια κοινό κτήμα: για να μπει η οικονομία σε γερές, υγιείς βάσεις, για να στηρίξουμε την απασχόληση και να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα, για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική πρόκληση, για να χρηματοδοτήσουμε στο μέλλον το ασφαλιστικό, για να καλύψουμε τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες και, συνολικά, για να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία με όρους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας δεν υπάρχει παρά ένας μόνο δρόμος. Επενδύσεις (ενέργεια, υποδομές, τουρισμό, βιομηχανία, βιομηχανική Γεωργία, logistics, data centers, εκπαίδευση, κλπ)».

Ο Φ. Καραβία καταλήγοντας ανέφερε ότι «η Ελλάδα έδειξε ότι έμαθε από την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και χωρίς να χρειαστεί να περάσει από μια άλλη δοκιμασία».

Το Athens Investment Forum έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία φόρουμ συνάντησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και των δημόσιων φορέων, η συμβολή των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων. Η Ελλάδα συνεχίζει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τις υποδομές, τις κατασκευές, την ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υγειονομική περίθαλψη.  Την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος, Κάτια Μακρή. Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι: Real news, Mononews, Choose, Amuse, Energymag, Energy Press, Worldenergynews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ