Φορολογικοί παράδεισοι: Πώς γκρεμίζονται τα καταφύγια του «μαύρου χρήματος» – Ποια στοιχεία θα αντλούνται

Βρετανικές Παρθένοι νήσοι, Κουρασάο, Μακάο, Μπαχάμες: Εξωτικές τοποθεσίες, μικροί παράδεισοι που ενίοτε συνιστούν και καταφύγιο για το «μαύρο χρήμα». Με άλλα λόγια και φορολογικοί «παράδεισοι» για εκείνους που συνήθιζαν να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα από την Εφορία. Μόνον που πλέον κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «κόλαση» για τους φοροφυγάδες μετά τις συμφωνίες που πέτυχε με αυτές και συνολικά 54 χώρες η ελληνική κυβέρνηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, επενδυτικά προϊόντα και άλλα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, θα μπορεί να ελέγχει πια online η Εφορία: Το «μαύρο» ή «βρώμικο» χρήμα δεν θα μπορεί πια να κρύβεται «ήσυχα» πλέον ούτε στην Σιγκαπούρη, το Γιοχάνεσμπουργκ, τα νησιά Κέιμαν, αλλά ούτε και στην Ελβετία, το Πριγκιπάτο του Μονακό, την Κίνα ή την Αργεντινή και άλλους «εξωτικούς» προορισμούς που κάποιοι είχαν μετατρέψει σε φορολογικό τους καταφύγιο αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα από τις αρχές της χώρας μας.

Υποχρεωμένες να… ενημερώνουν την Αθήνα

Όλες αυτές οι χώρες είναι υποχρεωμένες πια να ενημερώνουν «με το νι και με το σίγμα» την Αθήνα, στην περίπτωση που τους ζητηθεί να ερευνηθεί κάποιος ύποπτος στην χώρα μας για φοροδιαφυγή. Με σχετική τους απόφαση Σταϊκούρας – Βεσυρόπουλος (Α1092/2021) ορίζουν ονομαστικά τις χώρες (εκτός ΕΕ, ΗΠΑ κλπ φυσικά) με τις οποίες θα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» η ελληνική φορολογική διοίκηση. Όλες όσες περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο έχουν δεσμευθεί βάσει συμφωνίας του ΟΟΣΑ να παρέχουν εκθέσεις με τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο έδαφός τους.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ