Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Πόσοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός – Πότε ανοίγει ο 7ος κύκλος

Πριν ακόμα προλάβει να «κλείσει» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 παίρνουν μπροστά οι «μηχανές» για τον επόμενο κύκλο ενισχύσεων: Θα προηγηθεί όμως «χοντρό» ξεκαθάρισμα των δικαιούχων του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να «κοπούν» ακόμη και ο 1 στους 2 από όσους υπέβαλαν αίτηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 κατέβασε … «διακόπτες» με 721.395 επαγγελματίες να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την «πίτα» των 500 εκατ. ευρώ: Το ποιοι τελικώς όμως θα φτάσουν στην «πηγή» της χρηματοδότησης, θα φανεί στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται, όταν και θα αποκαλυφθούν τα κριτήρια επιλογής και οι «κόφτες» που θα χρειαστεί να μπουν.

«Τσεκούρι» στους δικαιούχους της 6ης Επιστρεπτέας

Εκτός των ενισχύσεων του 6ου κύκλου υπολογίζεται πως θα μείνουν σχεδόν οι μισοί από όσους υπέβαλαν αίτηση, αφού δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το «σκηνικό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5: Τότε «κόπηκαν» σχεδόν 1 στους 2 υποψήφιους για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι όπως φάνηκε αιτήσεις γίνονταν ακόμη και από κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Δεν ήταν ακόμη λίγοι εκείνοι που έμειναν εκτός, λόγω του ότι τις προηγούμενες χρονιές «έκρυβαν» έσοδα από την Εφορία: Έτσι παρά τον μηδαμινό τζίρο τους δεν ήταν εφικτό να «γράψουν» πτώση που ξεπερνούσε το 20% για να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης. Πάντως, δεκάδες χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τέλη του 2019 ή του 2020, θα λάβουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεξαρτήτως τζίρου.

Τα πρώτα ποσά των ενισχύσεων του 6ου κύκλου αναμένεται να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το διήμερο 3 με 5 Μαρτίου. Αμέσως μετά η «πίτα» των χρηματοδοτήσεων ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα μοιραστεί μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Πότε «ανοίγει» η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7

Η έναρξη των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας τοποθετείται χρονικά γύρω στις 15 Μαρτίου: Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Και αυτό γιατί η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο «σκληρό» lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Πιο πιθανό θεωρείται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προκειμένου να υπολογίσει τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρακάμπτοντας την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που είχε ξεκινήσει το lockdown.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ