Τι είπε ο Σταϊκούρας στον Real FM για την εισφορά αλληλεγγύης και τα αναδρομικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 πέραν του 2021, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου και του Πάνου Αμυρά, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε εάν θα επεκταθεί το μέτρο που αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 είπε ότι αυτό “θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως η ομιλία του κ.Πρωθυπουργού ήταν πολύ προσεκτική. Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι το μέτρο θα ισχύει καταρχάς για ένα έτος , το 2021”.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους πόρους της χώρας, λέγοντας ότι αναμένεται να διοχετευτούν 10 περίπου δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία.

Σχετικά με την καταβολή αναδρομικών των συνταξιούχων ο κ. Σταϊκούρας είπε: “Εμείς έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας έτσι ώστε η εκταμίευση πόρων να γίνει τον Οκτώβριο και να είναι στο σύνολο του 1,4 δις, ευρώ .Εμείς συνεπώς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ουσιαστικά το αντίστοιχο αίτημα του υπουργείου Εργασίας να ενισχύσουμε του προϋπολογισμό του για να πληρωθούν οι κύριες συντάξεις για το 11μηνο (2015-2016) και παράλληλα μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ.ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου υπολογισμού της σύνταξης”.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα δοθεί παράταση για να υπαχθούν οι δανειολήπτες στο πρόγραμμα Γέφυρα, απάντησε: “ Θα το δούμε “.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε: “Υπάρχουν τρεις κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους περίπου 3 δισ, ευρώ, τώρα θα πάμε και σε τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή και 4 δισ.ευρώ . Και ακριβώς επειδή είναι πετυχημένο μέτρο, θα δούμε και πως θα πάει και στο μέλλον “.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους όρους του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής λέγοντας: “Δεν είδα καμία δυσκολία στις επιχειρήσεις να ενταχθούν”στην επιστρεπτέα προκαταβολή “ και πρόσθεσε πως” για αυτήν έχουν ωφεληθεί περίπου 110 χιλ. επιχειρήσεις μέχρι σήμερα. Εκεί που υπήρχαν δυσκολίες είναι στο κομμάτι της χρηματοδότησης αυτών μέσω του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν καθυστερήσεις, υπήρχαν ολιγωρίες, υπήρχαν και προβλήματα στην κατεύθυνση που δίνονταν αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες “.

“Σήμερα όμως που μιλάμε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα .Δύο στοιχεία θα σας πω γιατί θέλω να είμαι πάντα πολύ ακριβής μέσω του ΤΕΠΙΧ έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 11.722.επιχειρήσεων 1, 5 δισ. ευρώ και μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού έχουν πιστωθεί σε 4.575 επιχειρήσεις 2,2 δισ. ευρώ .Εκκρεμεί συνεπώς ένα κομμάτι του ΤΕΠΙΧ,ένα σημαντικό κομμάτι του εγγυοδοτικού και ένας νέος γύρος εγγυοδοτικού προγράμματος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που εκεί αυτοί οι πόροι θα πρέπει να πάνε κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν δανειοδοτηθεί μέσω των άλλων σχημάτων μέχρι σήμερα , έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σε περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότηση το επόμενο χρονικό διάστημα”, τόνισε .

Στο ερώτημα εάν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρώτο ή στο δεύτερο πρόγραμμα της επιστρεπτέας μπορούν να λάβουν μέρος και στα επόμενα προγράμματα απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως ” περίπου 35 με 40 χιλ. επιχειρήσεις έχουν πάρει και ένα και δύο επιστρεπτέα.

“Κάθε φορά που παίρνεις χρήματα από κάποια επιστρεπτέα μέσα στον αλγόριθμο που έχουμε κάνει ως υπουργείο Οικονομικών αφαιρείται το ύψος της προηγούμενης ή των προηγούμενων χορηγήσεων έτσι ώστε οι πόροι να κατανεμηθούν πιο δίκαια στην οικονομία”. Δηλαδή κάποιος που έχει πάρει 1 και 2″ επιστρεπτέα “θα πάρει και 3 αλλά δεν μπορεί να πάρει το μέγιστο ύψος γιατί υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που εμφάνισαν κάποια σημαντικά προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, αυτό έχει και το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης “, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας. Ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη- μέλη της ΕΕ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως το επόμενο έτος θα υπάρξει επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ευελιξία ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους συναρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας και για τον συγκεκριμένο λόγο οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχαν πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα. Προσδιόρισε δε, ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί προς το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ, ενώ κοστολογώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ανέφερε πως 800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ επίσης 800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, 350 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα ανεργίας, 300 εκατ. ευρώ η Συν-Εργασία, στο ύψος των 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ενώ οι καταβολές για συντάξεις είναι 1,86 δισ. ευρώ και στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το πακέτο αυτό των νέων μέτρων έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με τους θεσμούς, οι οποίοι την Παρασκευή ολοκλήρωσαν το κείμενο για την 7η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας. Ερωτηθείς εάν υπήρξε ανάλογη έγκριση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενημερώνει τους θεσμούς, ώστε να υπάρχει συμφωνία με αυτούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ