Σταϊκούρας – Τσακαλώτος: Νέα κόντρα για τον “υπουργό των πλειστηριασμών”

Νέα δήλωση έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη σκληρή αντιπαράθεση των δύο στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών “σήμερα ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να “δοξαστεί” κρυπτόμενος” και συνεχίζει λέγοντας: “ο κ. Τσακαλώτος, από την «κρύπτη» του, με χαρακτήρισε «Υπουργό των πλειστηριασμών». Λυπάμαι, αλλά δεν τολμώ να του αμφισβητήσω τίτλο που δικαιωματικά τον κατέχει” αναφερόμενος σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταϊκούρα αναφέρει:

“Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να «δοξαστεί» κρυπτόμενος. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, το συνηθίζει. Αντί να συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της προστασίας της Α΄ κατοικίας, στην οποία κατέθεσα στοιχεία, πίνακες και συνοδευτικά έγγραφα, πολλά εκ των οποίων με την υπογραφή του ως Υπουργού Οικονομικών, προτίμησε να αποχωρήσει. Και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μέσω του Facebook. Ο κ. Τσακαλώτος, από την «κρύπτη» του, με χαρακτήρισε «Υπουργό των πλειστηριασμών». Λυπάμαι, αλλά δεν τολμώ να του αμφισβητήσω τίτλο που δικαιωματικά τον κατέχει. Και αυτό αφού:

1ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που κατήργησε την προστασία της Α΄ κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019, με τον Νόμο 4346/2015;

2ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017 ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»;

3ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που επί των ημερών της Υπουργίας του πραγματοποιήθηκαν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσακαλώτος, με τα πεπραγμένα του ως Υπουργός, υπήρξε όχι μόνο ο Υπουργός των πλειστηριασμών, αλλά και της άρσης της προστασίας της Α΄ κατοικίας, των φόρων, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των κατασχέσεων. Γι’ αυτό, κ. Τσακαλώτο, κρείττον το σιγάν του λαλείν”.

Η ανάρτηση Τσακαλώτου στο Facebook

Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Facebook προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σταϊκούρα είναι η εξής:

“Προστασία κύριας κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ Vs Προστασία κύριας κατοικίας με ΝΔ

Η παρέμβαση μου σήμερα στη Βουλή. Όπου ο κ. Μητσοτάκης με κατηγόρησε ψευδώς ότι έχω δεσμευτεί σε κατάργηση της πρώτης κατοικίας. Και το έκανε διαβάζοντας αποσπασματικά κείμενο του Eurogroup, εμπνευσμένος από τις χειρότερες στιγμές της μονταζιέρας του κ. Μουρούτη. Όπως αποσπασματικά διάβασε στην συνέχεια και ο κ. Σταϊκούρας κομμάτια από διάφορες παλιότερες τοποθετήσεις μου. Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, παραθέτω τι έλεγαν τα κείμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας επί ημερών μας και επί ημερών τους:

Ιούνιος 2019 – Προστασία πρώτης κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους προσεχείς μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας. [σημ. πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους]» σελ. 45.

Καμία δέσμευση για κατάργηση της προστασίας ξεκάθαρη δέσμευση για ολιστικό πλαίσιο. Άρα η δικιά μας παρέμβαση ήταν μια πραγματική γέφυρα όπου στην άλλη όχθη του ποταμού θα συνέχιζε να υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας.

Νοέμβριος 2019- Προστασία πρώτης κατοικίας με ΝΔ: «Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα διασφαλίζεται η ελεύθερη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, (σημ. εννοεί πλειστηριασμούς) συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.» σελ. 20-21

Μάιος 2020 – Προστασία πρώτης κατοικίας με ακόμη περισσότερη ΝΔ: «Το σχέδιο κώδικα περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο του μισθωμένου ακινήτου.» σελ. 111 (Δηλαδή κάποιοι θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για το πρώην σπίτι τους)

Τούτων δοθέντων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών από το 2010 και μετά που δικαιούται να έχει τον τίτλο «Ο Υπουργός των Πλειστηριασμών». Γιατί άλλο οι πλειστηριασμοί γενικά και άλλο οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και σπιτιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ