Πρεμιέρα για το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία –Τι περιλαμβάνει το έντυπο ένταξης – ΦΩΤΟ

Από σήμερα, 15 Ιουνίου έως και τις 15 Οκτωβρίου του 2020 τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για χιλιάδες εργαζομένους λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την ελληνική εκδοχή του ευρωπαϊκού προγράμματος “SURE” και στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο της επιδότησης της μερικής απασχόλησης. Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν για το εν λόγω πρόγραμμα τα εξής:

Α.Οι εργαζόμενοι

-Η μηνιαία απασχόληση θα μετατραπεί σε απασχόληση 2 εβδομάδων (μείωση ωρών κατά 50%).

-Ο εργοδότης θα καλύπτει το 50% του μισθού, ενώ το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού που δεν θα λαμβάνει ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του.

-Ο μισθός του εργαζόμενου θα μειωθεί κατά 20% και θα φτάνει και το 23% λόγω των μειωμένων δώρων.

-Η αμοιβή του εργαζόμενου δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ,

διότι το κράτος θα καταβάλει σε αυτήν την περίπτωση μεγαλύτερο ποσό του 60%.

-Το κράτος θα καταβάλει από σήμερα, 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν απασχολούνται .

Β.Οι επιχειρήσεις

-Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις –ανεξαρτήτως ΚΑΔ- που έχουν μείωση των εσόδων τους ή του κύκλου εργασιών τους κατά 20% κατά περίοδο της πανδημίας σε σχέση με την αντίστοιχο διάστημα του 2019.

-Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα μπορούν να θέσουν σε εκ περιτροπής εργασία το σύνολο του προσωπικού τους ωστόσο δεν μπορούν κατά την περίοδο αυτή να κάνουν απολύσεις, αναστολές συμβάσεων εργασίας ή και να αλλάξουν την σύμβαση της πλήρους απασχόλησης που είχαν συνάψει με τους εργαζόμενους πριν την ένταξή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Μπείτε εδώ για να δείτε το έντυπο

Επισημαίνεται πως οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καλούνται ανά μήνα, εκκινώντας από σήμερα 15 Ιουνίου 2020, να προαναγγείλουν το διάστημα για το μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), καθώς και την κατηγορία στην οποία υπάγεται η επιχείρηση, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, στο ειδικό έντυπο «Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση Ένταξης στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”». Επίσης, δηλώνουν στο ίδιο έντυπο, κατά την Α’ φάση υποβολής:

α) τα στοιχεία της επιχείρησης-εργοδότη,

β) το μήνα ένταξης στο μηχανισμό,

γ) τα στοιχεία των εργαζομένων τους για τους οποίους προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%,

δ) το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης (συμβατικές ώρες εργασίας/εβδομάδα) και

ε) το ωράριο μειωμένης απασχόλησης/εβδομάδα.

Οι ίδιες ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να συμπληρώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», κατά τη Β’ φάση υποβολής, εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από το μήνα ένταξης:

α) Τις μηνιαίες μικτές αποδοχές των δηλωθέντων, κατά την Α’ φάση, εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

β) Τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές των δηλωθέντων, κατά την Α’ φάση, εργαζομένων.

γ) Τις καταβαλλόμενες αποδοχές, κατά το μήνα ένταξής τους, με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας στους δηλωθέντες, κατά την Α’ φάση, εργαζόμενους.

δ) Τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ και την τράπεζα πληρωμής μισθοδοσίας του δικαιούχου-εργαζομένου.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ