ΕΦΚΑ: Σήμερα η επιστροφή 100 εκατ. ευρώ σε 86.187 ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιους αφορά

Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών για το 2018 και επιστρέφει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 θα πιστωθούν 100.695.867,69 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.

Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017, έναντι των εισοδημάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.

Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους πως αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν έχουν συμπληρώσει το i-bank τους. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ να το κάνουν ακόμη και σήμερα.Η δήλωση ΒρούτσηΟ υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά:

«Τακτοποιούμε μία βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επιστρέφοντάς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα επιστρέψουμε 215 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, χρήματα τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους, όπως ήταν υποχρεωμένη.

Επιπλέον, όμως, δεν τα είχε προβλέψει στις δαπάνες του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το έτος 2019, με σκοπό να παρουσιάσει εικονικά πλεονάσματα. Θυμίζω για άλλη μία φορά ότι τα πλεονάσματα αυτά ήταν χαλκευμένα, αφού, εκτός από τις παραπάνω επιστροφές, δεν είχαν προϋπολογίσει ούτε τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας -τις οποίες εμείς αποδώσαμε, πριν από λίγες ημέρες- και τα οποία εγγράψαμε και στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2019.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοια φαινόμενα, με διάταξη νόμου, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται στη Βουλή, θέσαμε και διασφαλίσαμε έμπρακτα την απόλυτη διαφάνεια στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και την πιστή απεικόνιση ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ