• Ο Μπόρις Τζόνσον «δεν θα ζητήσει» νέα αναβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  2:18 πμ, Τρίτη 10 Σεπ 2019 2:18 πμ, Τρίτη 10 Σεπ 2019

  Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την έγκριση του σχεδίου νόμου από το κοινοβούλιο που τον υποχρεώνει να το πράξει, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

  «Δεν θα ζητήσω νέα αναβολή» της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου, δήλωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της χώρας στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, παρότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ χθες τον υποχρεώνει να υποβάλει αίτημα για νέα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

  Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το Μπρέξιτ, επέμεινε ο ηγέτης των Τόρις. «Κύριε πρόεδρε, υποβάλω εκ νέου την πρότασή μου για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δεν τις ήθελα, ήλπιζα ότι αυτό το βήμα δεν θα ήταν αναγκαίο», τόνισε.

  «Μολαταύτα, αποδέχθηκα την πραγματικότητα ότι οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο στη Βουλή [των Κοινοτήτων] και για να υπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον καθώς θα δοθεί σε οποιονδήποτε εκλεγεί πρωθυπουργός η ισχυρότερη δυνατή εντολή για να διαπραγματευθεί εξ ονόματος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου μήνα».

  Αν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν εγκρίνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πρόσθεσε ο Τζόνσον, θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου μήνα για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία αλλά όχι για να ζητήσει νέα αναβολή του διαζυγίου.

  Ανταπαντώντας στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, τόνισε πως το κόμμα του δεν θα πέσει στην παγίδα την οποία στήνει ο Τζόνσον και δεν θα συμφωνήσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν αποκλειστεί ο κίνδυνος αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, του λεγόμενου no-deal.

  «Ωσότου (...) να έχει αποκλειστεί το no-deal (...) δεν θα ψηφίσουμε υπέρ της διάλυσης αυτής της Βουλής [των Κοινοτήτων] και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών», τόνισε ο Κόρμπιν. Ασφαλώς «αδημονούμε για εκλογές. Αλλά όσο κι αν τις θέσουμε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να υποστεί η χώρα μας την καταστροφή» που θα συνεπαγόταν η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, επέμεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα