Απάντηση 15 επιχειρηματιών στον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το χωροταξικό της Περιφέρειας

Την απάντησή τους στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Γιουτίκα στην Realnews για το χωροταξικό της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν οι 15 επιχειρηματίες – εκπρόσωποι των 311 εταιρειών-, που διαμαρτύρονται και ζητούν τις άμεσες διορθώσεις των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού.

Οι επιχειρηματίες Νίκος Βιδάλης, Ανδρέας Ευστρατίους, Σωτήριος Κούπας, Αθανάσιος Κλειδαράς, Ελένη Λαδένη, Χρήστος Μπόγιας, Μενέλαος Ναξιάδης, Έλλη Νικολαίδου, Θεόδωρος Νιτσιάκος, Νίκος Πρωτοφανούσης, Χρήστος Σουκιούρογλου, Νικόλαος Τσεκλίδης, Γεώργιος Στρατάκης, Ελευθέριος Χατζόπουλος και Νίκος Φιλίππου κάνουν λόγο για «αυτoεμπαιγμό και ασύστολες ανακρίβειες από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναρμόδιο για την χωροταξία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σκανδαλώδη αβλεψία ή συμφέροντα στην αναφορά για «μεμονωμένους» επιχειρηματίες με περίπου 15.000 εργαζόμενους, το 1/2 ΑΕΠ της Περιφέρειας, 8 Βουλευτές, 4 Ευρωβουλευτές, 5 Δημάρχους, επί 4 χρόνια η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, 4 φορείς και επιμελητήρια.

Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

«Επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες και τις θέσεις μας. Δεν γίνεται καμιά αναφορά εάν συμφωνεί ή όχι ρητά με τις συγκεκριμένες διατάξεις της απόφασης 141/18 (χειρότερη της προηγούμενης 266/15):

1) για τις καταστροφικές διατάξεις που αφορά περίπου 2.000 με 3.000 μετεγκαταστάσεις – λουκέτα επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

2) την ερήμωση – καταστροφή της δυτικής Θεσσαλονίκης χωρίς μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων των υφισταμένων μονάδων υψηλής όχλησης- όπως ορίζει η Σεβέζο ΙΙΙ. Επιβάλλει παράνομα περιορισμούς χρήσεων εκτός ορίων. Κλείνει σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, κ.α. Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις πουθενά στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην Αττική και σε όλη την ΕΕ. Ακόμη προβλέπει σκανδαλωδώς και νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης Σεβέζο στον αστικό ιστό, ενώ το απαγορεύουν ρητά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το ΦΕΚ του δήμου Δέλτα.

Σε ένα κείμενο γεμάτο συνειδητές ανακρίβειες:

Πρώτον, θα προτείναμε να υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Περιφερειάρχη, που μόλις στις 01/08/18 απηύθυνε νέα πρόσκληση για διόρθωση και νέα ψήφιση του χωροταξικού. Άποψη απολύτως αντίθετη με του αναρμόδιου για την χωροταξία υφισταμένου του.

Δεύτερον, δεν αντιλήφθηκε την προσφυγή κατά των παρανομιών της απόφασης 141/18 της Περιφέρειας των 15 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ως αντιπροσωπευτική ομάδα των 311, ή την αποκρύπτει σκόπιμα;

Τρίτον, αποκρύπτει την δήλωση του ΥΠΕΝ- παρόλο που ήταν παρόν, ότι θα υπογράψει ότι του στείλει η ΠΚΜ, δηλαδή η ευθύνη είναι ολόκληρη δική της. Δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΝ, αφού γνωμοδοτεί και ψηφίζει η ΠΚΜ.

Τέταρτον, ανακριβώς ισχυρίζεται ότι ζήτησε η ΠΚΜ την αναμόρφωση του χωροταξικού από το 2015 στο 2018, χωρίς νέα εισήγηση του ΥΠΕΝ.

Πέμπτον, είναι ασύστολες οι ανακρίβειες για την επικαλούμενη μερική «δήθεν» σύμφωνη γνώμη. Για την απόφαση 141/18 της 02/07/18 στην διαπαραταξιακή επιτροπή υπάρχουν σωρεία παρατυπίες, όπως … δεν κρατήθηκαν πρακτικά, δεν υπάρχουν υπογραφές, παρά μόνο … η επιτροπή, και αυτοί μόνο 3 από τους 9 της διαπαραταξιακής. Οι υπόλοιποι «απέχουν».

Δεν υπάρχει διάφανη άποψη. Κανένας φορέας που αναφέρεται δεν συναίνεσε στις συγκεκριμένες καταστροφικές διατάξεις, παρά μόνο αόριστα. Ούτε το ΤΕΕ (απλή επιτροπή, χωρίς έγκριση ΔΣ), ούτε η ΠΕΔ.ΚΜ (χωρίς απόφαση ΔΣ). Είναι άλλωστε θεσμοί κρατικού δικαίου, και όλοι γνωρίζουν πως πολιτεύονται. Αντίθετα, ακόμη και ο ΣΒΒΕ έστειλε επιστολή αντίθεσης με τα λουκέτα. Το ΕΒΕΘ (που δεν μνημονεύεται) απέστειλε επιστολή κατά των λουκέτων. Ζήτησε και την διαγραφή των διατάξεων Σεβέζο (πρακτικά ΠΣ ΠΚΜ 19/03/18 και επιστολή). Η ΠΕΔ.ΚΜ δεν συμφώνησε στις συγκεκριμένες καταστροφικές διατάξεις για τα λουκέτα, ούτε για την ερήμωση της ίδιας της περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, οι απόψεις της ΠΕΔ.ΚΜ επί 4 χρόνια στρέφονται καθαρά κατά των συγκεκριμένων καταστροφικών διατάξεων και είναι ενσωματωμένες στην απόφαση της Περιφέρειας 266/15. Έχουν σταλεί δεκάδες φορές έγγραφα στην ΠΚΜ για διόρθωση και διαγραφή των σκανδαλωδών διατάξεων. Ακόμη, έχουν δημοσιεύσει στον τύπο άρθρα τους κατά των διατάξεων αυτών.

Έκτον οι 311 που υπέγραψαν κατά των καταστροφικών διατάξεων απασχολούν περίπου15.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύουν το 1/2 ΑΕΠ της ΠΚΜ. Καθόλου «μεμονωμένοι» και καθόλου μικρό σώμα … για να τους αγνοεί προκλητικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, να μην φανταστούμε και την ΠΚΜ. Ακόμη, έχουν υπογράψει κατά των συγκεκριμένων διατάξεων: 8 βουλευτές όλων των κομμάτων, 4 Ευρωβουλευτές με επιστολές στον Πρωθυπουργό, την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή, 4 οικονομικοί φορείς και Επιμελητήρια με 70.000 μέλη, 5 Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης με 400.000 κατοίκους και οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών.

Έβδομον, για να καταδειχθεί η συνειδητή αντίφαση και η χωρίς προσχήματα «παράδοση των επιχειρήσεων της Κ. Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλονίκης στην καταστροφή»… ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης δημόσια στις μεγάλες συγκεντρώσεις άνω των 200 επιχειρηματιών, με εκπροσώπηση της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των τοπικών αρχόντων «… έγινε παρεξήγηση … να διορθώσουμε …». Είναι αναρτημένα και βιντεοσκοπημένα. Και έκανε ακριβώς τα αντίθετα και χειρότερα.

Όγδοον, ποια πίεση ασκείται, για τον αυτοεμπαιγμό και την αυτοδιάψευση του εαυτού του … με καταστροφικές επιπτώσεις στην Περιφέρεια;».Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ