Κομισιόν: “Έκλεισαν” και τα 88 προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup -Μείωση συντάξεων και “παράθυρο” για αντίμετρα – Αυτή είναι η έκθεση συμμόρφωσης

Δεδομένη θεωρεί η Κομισιόν τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου στην έκθεση συμμόρφωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή.

Στο κείμενο γίνεται σαφές ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπή σύνταξης αξίας 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας περικοπές στο αφορολόγητο το 2020 θα εφαρμοστούν.

Σχετικά με τα αντίμετρα αναφέρεται ότι θα τεθούν και αυτά σε εφαρμογή ανάλογα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και αυτό συμβάλλει στην εκταμίευση μιας σειράς δόσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες για το χρέος και στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού». Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος είναι στο 1,9% και στο 2,3% την επόμενη διετία, αλλά «βλέπει» επιβράδυνση στο 1,8% το 2022.

Η Κομισιόν περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόσθετες παροχές, αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά παράλληλα καταγράφει και μια σειρά από αβεβαιότητες. Αυτές συνδέονται με πιθανή αδυναμία συγκράτησης των δαπανών, ανατροπή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά μένει να εφαρμοστούν από το 2019 και πιθανή απώλειες εσόδων στην φορολογία των ακινήτων.

Ειδική μνεία γίνεται στην επικινδυνότητα πιθανών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες θα προκαλέσουν δημοσιονομική δαπάνη και θα πρέπει όπως φαίνεται να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση στον σχεδιασμό που κάνει για τα επόμενα χρόνια.

Δεν γίνεται πάντως, αναφορά και στα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση συμμόρφωσηςΠηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ