Σύγκλιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup – Τι δήλωσαν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Στη σύγκλιση που υπάρχει όσον αφορά διάφορες πτυχές του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέουςμεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχισθούν εντατικά, με την προοπτική να υπάρχει συμφωνία έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο Επίτροπος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί τρόπος να υπάρξει θετική απόφαση και ότι όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο για το ελληνικό χρέος. Ο Σεντένο είπε ότι «θέλουμε να είμαστε βέβαιοι» ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της προγραμματισμένης για τις αρχές του 2019 μείωσης των συντάξεων, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να υλοποιούνται. «Όλες οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η θέση όλων των θεσμών», τόνισε. Σημείωσε ότι η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.

Σε ερώτηση, αν οι Ευρωπαίοι θα ήταν ευτυχείς χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σεντένο απάντησε ότι το μόνο πράγμα, «με το οποίο θα είμαστε ευτυχισμένοι», θα είναι η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις με ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό μοντέλο και έχοντας πρόσβαση στις αγορές. «Όλοι θα είναι περισσότερο από ευτυχείς με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε σχετικά με το χρέος ότι θα εντατικοποιηθεί η δουλειά,

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: “Κλείδωσε” απόφαση για το χρέος στις 21 Ιουνίου

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το Eurogroup:

• Χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

• Ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

• Δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.

Στον Καναδά η συνέχεια στις τεχνικές συζητήσεις

Στον Καναδά και την υπουργική διάσκεψη των G7 θα δοθεί η συνέχεια στις τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τρόπο που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Real στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Εκεί αναμένεται να συνέλθει εκ νέου η ομάδα των υπουργών οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ο ESM και στελέχη του ΔΝΤ για να συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις. Η σημερινή συνεδρίαση του ίδιου σχηματισμού νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, απέτυχε να συμφωνήσει ολοκληρωτικά σε ένα πλαίσιο μέτρων, με το ΔΝΤ να αντιδρά κυρίως στο εύρος της επιμήκυνσης της ωρίμανσης ελληνικών ομολόγων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ