Η τέταρτη αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του Εurogroup

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αποτελεί το βασικό θέμα της επικείμενης συνεδρίασης του Εurogroup την ερχόμενη Πέμπτη 24 Μαΐου, όπου αναμένεται ότι τα θεσμικά όργανα και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για την κατάσταση της τρέχουσας τέταρτης και τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Όπως ενέγραψε το Συμβούλιο στην επίσημη ατζέντα, θα παρουσιάσουν τη συμφωνία προσωπικού που συνήψαν τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές Αρχές στις 19 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018.

Η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Ευρωομάδα θα συνεχίσει, επίσης, τις συζητήσεις της για τη στρατηγική του χρέους.

Αμέσως μετά η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις εαρινές της προβλέψεις για το 2018, που δημοσιεύθηκαν στις 3 Μαΐου.

Το δε Eurogroup θα διεξαγάγει συζήτηση σχετικά με τις αναθεωρήσεις δαπανών, αυτή τη φορά με επίκεντρο την πρόκληση της εξασφάλισης της κυριότητας κατά τη διενέργεια αναθεωρήσεων δαπανών.

Το Eurogroup συζήτησε προηγουμένως το θέμα αυτό τον περασμένο Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν υιοθέτησε κοινές αρχές για τη βελτίωση της κατανομής των δαπανών.

Οι αναλύσεις δαπανών βοηθούν τις κυβερνήσεις να ανιχνεύουν περιοχές όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν κέρδη από την εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα και όπου οι δαπάνες θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγαλύτερη αξία.

Τέλος, την ίδια μέρα αναμένεται και συνεδρίαση διευρυμένης σύνθεσης (27 μέλη) για την τραπεζική Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οι υπουργοί Οικονομικών από 27, πλέον, κράτη-μέλη της ΕΕ θα διεξαγάγουν έναν ακόμη γύρο συζητήσεων σχετικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ.

Θα προβούν σε απολογισμό της μέχρι στιγμής προόδου και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία.

Την επόμενη μέρα και κατά τη συνεδρίαση του Ecofin, οι υπουργοί θα κληθούν να συμφωνήσουν τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό κλάδο, στην ενίσχυση των κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και στην αποκατάσταση και επίλυση των προβληματικών τραπεζών.

Θα αξιολογήσουν, επίσης, τις «εις βάθος αξιολογήσεις» των μακροοικονομικών ανισορροπιών και θα συζητήσουν τις προβλέψεις για τις δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία στα κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο αναμένεται ακόμη να εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ και αν υπάρξει συμφωνία, να υιοθετήσει δύο άλλες προτάσεις περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: τους μειωμένους συντελεστές για ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις και την προαιρετική αντιστροφή της ευθύνης για την πρόληψη της απάτης.

Επιπλέον, οι υπουργοί αναμένεται να προβούν σε προσαρμογές του καταλόγου των μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών σε θέματα φορολογίας της ΕΕ και να εγκρίνουν μια τυποποιημένη διάταξη σχετικά με τη φορολογία που θα συμπεριληφθεί στις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει οδηγίες που καθιστούν μόνιμο τον ελάχιστο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα και ενισχύουν τη διαφάνεια όσον αφορά τους φορολογικούς μεσάζοντες.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ