Τι αλλάζει σε εισαγωγές και μεταβιβάσεις οχημάτων – Ποιοι θα πληρώνουν “χρυσά” τα πρόστιμα του ΚΟΚ

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα μεταφορών.

Ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών μέσω τροπολογίας που περιλαμβάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις άλλαξε αρκετά θέματα μεταξύ των οποίων τα πρόστιμα θα είναι τελικά ανάλογα του εισοδήματος που δηλώνει ο παραβάτης, οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και δικύκλων θα πραγματοποιούνται μετ΄εμποδίων λόγω εγγράφων που απαιτούνται, οι αιτήσεις για μεταβιβάσεις οχημάτων, έκδοση αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων θα γίνονται μόνο σε ΚΕΠ και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σε περίπτωση άρσης ακινησίας μετά την παρέλευση 18μηνου θα καταβάλλεται παράβολο 30 ευρώ ενώ επίσης οι εκπτώσεις κομίστρων από εταιρείες διαμεσολάβησης θεωρούνται πλέον παράνομες!

Πάντως στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ως άρθρο η ρύθμιση που αφορά στην επιβολή προστίμων για παραβίαση του ΚΟΚ, μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτά να μην ορίζονται με υπουργική απόφαση.

Η Ν.Δ. ωστόσο επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της, Γ. Κεφαλογιάννης, εκτίμησε ότι η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια.

Μεταβιβάσεις και Άδειες Κυκλοφορίας και Πινακίδες μόνο σε ΚΕΠ και ΕΛΤΑ

Μόνο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και στα ΚΕΠ θα εκδίδονται πλέον οι αιτήσεις έκδοσης για Άδειες Κυκλοφορίας και Πινακίδων χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι έγγραφα θα παραλαμβάνουν οι αγοραστές αυτοκινήτων ώστε να μπορούν να τα ασφαλίζουν ή να μεταβούν στο εξωτερικό.

Ωστόσο στελέχη της αγοράς ανησυχούν σχετικά με τις καθυστερήσεις που θα προκληθούν στην έκδοση των νέων Αδειών Κυκλοφορίας και βέβαια πως ο νέος κάτοχος θα μπορεί να ασφαλίσει το όχημά του ή να ταξιδέψει οδικώς στο εξωτερικό.

Παράλληλα όσοι αποκτούν αυτοκίνητο θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πληρώσουν και νέο χαράτσι 20 ευρώ καθώς σύμφωνα με το άρθρο 46 για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μεταβίβαση αυτοκινήτου θα πρέπει οι υποψήφιοι αγοραστές να καταβάλουν το παράβολο των 20 ευρώ για την «Βεβαίωση Τεχνικής Επικαιροποίησης» πέραν του κόστους μεταβίβασης που κυμαίνεται από 105 έως και 280 ευρώ ενώ παράλληλα οι εθνικοί διανομείς θα έχουν το χρονικό περιθώριο 15 ημερών ώστε να εκδώσουν την συγκεκριμένη βεβαίωση.

Να υπενθυμίσουμε πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 350.000 μεταβιβάσεις αυτοκινήτων ενώ επιπλέον χιλιάδες μεταβιβάσεις πραγματοποιούνται για μικρά φορτηγά και δίκυκλα.

Δηλαδή το κράτος μόνο από τα νέα παράβολα για τα αυτοκίνητα θα εισπράξει πάνω από 7 εκατ. ευρώ!

Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ

Τα πρόστιμα του ΚΟΚ σύμφωνα με το νέο άρθρο θα είναι ανάλογα του εισοδήματος και ειδικότερα θα διπλασιάζονται αν οι παραβάτες έχουν εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και θα τριπλασιάζονται αν ο παραβάτης έχει εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Στους παραβάτες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αύξηση στα πρόστιμα.

Να υπενθυμίσουμε πως τα πρόστιμα θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και αφορούν:

Χαμηλής επικινδυνότητας για πρόστιμα έως 100 ευρώ.

Μεσαία επικινδυνότητα για πρόστιμα από 101 έως 300 ευρώ.

Υψηλής επικινδυνότητας για πρόστιμα από 301 έως 600 ευρώ.

Με λίγα λόγια αν δηλώνετε στην εφορία εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ τα πρόστιμα κυμαίνονται από 200 έως 1.200 ευρώ.

Αν πάλι δηλώνετε στην εφορία εισοδήματα από 100.001 ευρώ και άνω τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 έως 1.800 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ