• Eurogroup: Oι προϋποθέσεις για τη δεύτερη υποδόση - Ολόκληρη η ανακοίνωση

  10:10 μμ, Δευτέρα 22 Ιάν 2018 10:10 μμ, Δευτέρα 22 Ιάν 2018

  Το Eurogroup καλωσόρισε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ συνδέει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ την άνοιξη, με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Θα περιμένει δε, και τη συμπληρωματική αξιολόγηση των Θεσμών επ’ αυτών των ζητημάτων.

  Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

  «To Eurogroup χαιρέτισε την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμπεφωνημένων προαπαιτουμένων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μετά την τεχνική συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε παρουσιαστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου.

  Προφανώς, οι ελληνικές Αρχές έχουν υιοθετήσει τον προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος είναι σύμφωνος με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών Θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν υπεραποδώσει ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί την τελευταία τριετία.

  Η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να ενισχύει τα φορολογικά έσοδα και ενίσχυσαν την ακριβοδικία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσω συγκεκριμένων δράσεων που στοχεύουν στο «άνοιγμα» επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος επενδυτικών αδειοδοτήσεων, στην άρση των εμποδίων που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα στην αγορά προϊόντως, αλλά και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Πρόοδος στο πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος των κόκκινων δανείων μέσω δράσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να οριστικοποιήσουν τη συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος.

  Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

  Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτουμένων στη βάση της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει τη συνεχή και ανεμπόδιστη υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την ολοκλήρωση των κυβερνητικών δράσεων εκείνων που αφορούν στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων.

  Την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ESM προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης, η οποία θα ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ.

  Η δόση θα δοθεί σε δύο υποδόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα εκταμιευθεί τον Φλεβάρη (5,7 δισ. ευρώ), ενώ η επόμενη (1 δις ευρώ) για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων πιθανότατα θα εγκριθεί από το EwG την άνοιξη, μετά από μια θετική έκθεση των ευρωπαϊκών Θεσμών ότι συνεχίζονται κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμα.

  To Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup επιβεβαιώνει την αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσααρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA».

  Πηγή: enikonomia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα