Αγώνας δρόμου για το πολυνομοσχέδιο με τα 50 προαπαιτούμενα – Τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές για τα τελευταία αγκάθια

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται – ίσως και εντός της ημέρας – να κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η αισιοδοξία πως στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM.

Το πολυνομοσχέδιο

Με το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Σίσσυ Σταυροπιερράκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97.8 με τον Νίκο Στραβελάκη, δεν θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη που προβλέπει ενδελεχή έλεγχο όσων έχουν ενταχθεί στο νόμο αλλά και η ρύθμιση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων που θα έρθει σε νέο νομοσχέδιο στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης κατάλογος των 110 προαπαιτούμενων, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Στις «καυτές» διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), η δυνατότητα του δημοσίου να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (αν και καταβάλλεται προσπάθεια αναβολής της ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης), οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού» αλλά και πληθώρα διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ