Κοινοτικός αξιωματούχος: Υπάρχει βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Παντελώς εκτός της ατζέντας του Εurogroup της Δευτέρας θα βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα και η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, επισήμως για το τι θα συμβεί στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.

Σε σχέση με την 3η αξιολόγηση, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι «οι αρχές εργάζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

«Θα ήταν καλό για την ρευστότητα της Ελλάδας αν τα στοιχεία φτάσουν και πιστοποιηθούν εγκαίρως πριν από την 31 Οκτωβρίου», είπε ο αξιωματούχος και σημείωσε ότι «πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί».

Εξήγησε δε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα κατέβουν στην Αθήνα «μετά τις φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ» και «καλό είναι να θυμόμαστε ότι μεσολαβεί και η αργία της γιορτής των ευχαριστιών».

«Υπάρχει η βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους», δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία δεν έχει «καμία σχέση με τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον».

Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι πρέπει να κατέβει η τρόικα, να υπάρξει staff level agreement, να αναφέρει τη συμφωνία στο Eurogroup, να λάβει το Eurogroup την απόφαση επί της αρχής και στη συνέχεια μετά από κοινοβουλευτικές διαδικασίες να υπάρξει εκταμίευση της δόσης σε δόσεις κατά πάσα πιθανότητα.

Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη από το να ξεμπλοκάρει αυτή η υπόθεση, οφέλη πολύ περισσότερα από την ίδια την επένδυση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σύμβολο των καθυστερήσεων και της κακοδιαχείρισης» και πως «θα είναι ιδιαίτερη ανακούφιση να τελειώσει αυτή η διαδικασία».

H συνάντηση του Εurogroup θα ξεκινήσεις στις 15:00 τοπική ώρα και θα ασχοληθεί με την αποστολή ελέγχου στην Πορτογαλία, τις αλλαγές στο μελλοντικό ρόλο του ESM, την φορολογία της εργασίας και την στάση της ευρωζώνης στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ειδικά σε σχέση με το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σε σχέση με τη Πορτογαλία, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα το είχαμε δει τον Ιούλιο». Περιέγραψε δε πως η κατάσταση στην Πορτογαλία βελτιώνεται και πως οι ελεγκτές ήταν ενθαρρυντικοί.

Σε σχέση με τη συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις συναλλαγματικές μεταβολές του ευρώ σε σταθμισμένους όρους και αναμένεται να αποφανθούν ότι το νόμισμα είναι σε γενικές γραμμές στο επίπεδο που πρέπει. Ο αξιωματούχος αναμένει ενημέρωση από την ΕΚΤ, αλλά όχι και μακρά συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά την φορολογία της εργασίας, οι Υπουργοί αναμένεται να επαναβεβαιώσουν ότι αυτή η προσέγγιση είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα ανταλλάξουν εθνικές εμπειρίες. Ο στόχος είναι να περιγραφεί το πως θα αναζητηθούν άλλες πηγές εσόδων για να χρηματοδοτήσουν τις περικοπές στη φορολογία εισοδήματος. Αναμένεται μάλιστα να επανέλθουν στο ζήτημα κατά τη συζήτηση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αργότερα πριν το τέλος του έτους, είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Τέλος σε σχέση με το μέλλον του ESM, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το ποιον ρόλο θα μπορούσε να έχει ο ΕSM στο μέλλον. «Υπάρχει ρόλος του ΕSM στην Τραπεζική Ένωση και ποιος είναι αυτός;». «Θα πρέπει να αλλάξει και σε επίπεδο διοίκησης, τοποθεσίας, ένταξης στην αρχιτεκτονικής της νομισματικής ένωσης; Αυτές θα είναι οι ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουν οι Υπουργοί;»

Η κατανόηση του αξιωματούχου είναι πως η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την θέση της για το θέμα του ESM στις 6 Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι που λένε ότι ο ESM δεν πρέπει κάπως να αλλάξει. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τρόπος που φτιάχτηκε ο ΕSM ήταν ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για να βγούμε από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», είπε. «Για το μέλλον όμως κάποιοι τον θέλουν να παραμείνει διακυβερνητικός και κάποιοι να ενταχθεί στο κοινοτικό οικοδόμημα και ίσως να έχει κάποια συνάφεια με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως και για το αν θα πρέπει να βάζει αυτός τους όρους των προγραμμάτων», διευκρίνισε. Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει και το θέμα της σύνδεσης του ESM με την τραπεζική ένωση και το πως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, εξηγώντας ότι κάποιοι εκτιμούν πως θα μπορούσε να γίνει και αυτό. Σημείωσε δε ότι το σύστημα εγγυήσεως καταθέσεων θα πρέπει να έχει «κάποιου είδους οικονομικό εγγυητή από πίσω». Εξέφρασε δε την ελπίδα για σύγκλιση τις επόμενες εβδομάδες. Ο Δεκέμβριος είναι η εκκίνηση και όχι ο τερματισμός της διαδικασίας για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τους θεσμούς της.

Όσον αφορά όμως τον τίτλο «Νομισματικό Ταμείο», ξεκαθάρισε ότι «ο ρόλος του δεν είναι νομισματικός αλλά χρηματοδοτικός» και πως «στην ευρωζώνη θα υπάρχει μόνο ένας νομισματικός οργανισμός η ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη». Η επιστολή Τουσκ αποτελεί ένα σημείο αφετηρίας για τις μελλοντικές συζητήσεις.

Δεδομένου ότι αυτό το eurogroup θα είναι και το τελευταίο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το σώμα των υπουργών θα τον τιμήσει ιδιαιτέρως και σημείωσε ότι είναι άσχημο να χάνει κανείς κάποιον με τόσο καθαρή και αναλυτική σκέψη.

Κληθείς να απαντήσει για το θέμα της Καταλονίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος δεν θέλησε να επεκταθεί σε σχέση με τα όσα είπε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών.

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ