Κατηγορηματικό “όχι” του Τσακαλώτου για την εξαγορά των δανείων από τους δανειολήπτες – ΒΙΝΤΕΟ

Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου για την παρέμβαση της Realnews της Κυριακής, ο κ. Τσακαλώτος είπε: “Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό”, σημειώνοντας ότι κανείς δανειολήπτης δεν θα πήγαινε να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, περιμένοντας τη χαμηλότερη τιμή που θα έδιναν τα funds.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στη Realnews της Κυριακής πρόεδροι φορέων της αγοράς και νομικοί υποστήριζαν την ανάγκη να δοθεί στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, κυρίως στεγαστικών δανείων, η δυνατότητα να αγοράσουν στην τιμή που προσφέρουν τα funds το «κόκκινο» δάνειό τους από την τράπεζα, πριν αυτή το πουλήσει σε κάποιο fund ή εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Καλούσαν μάλιστα την κυβέρνηση να αλλάξει τον σχετικό νόμο και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, που προσπαθούν εκ των υστέρων να βάλουν όρια στα ξένα funds.

Πρώτος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε ξεκαθαρίσει ότι οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια και υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία δεν θα μπορούν να τα εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει σε κάποιο fund.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη είχε επισημάνει ότι: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δημιουργήθηκε για να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Θα διαπραγματευτούμε για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως το έθεσε ο κ. Σταθάκης» είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές μια ρύθμιση με την οποία θα γνώριζαν ότι η τράπεζα υποχρεούται να τους εξαγοράσει το δάνειο». «Μια ρύθμιση όπου ένας δανειολήπτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Επίσης, απαντώντας στον κ. Τριανταφυλλίδη που υποστήριξε ότι στη Κύπρο έγινε κάτι αντίστοιχο, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε: «Αυτή τη μονομερή απόφαση, που έκανε η Κύπρος, εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης έκανε λόγο για «θολό τοπίο και καθεστώς που υπάρχει και πρέπει να ρυθμιστεί και να διευκρινιστεί» ώστε -όπως είπε- να γίνει πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη και μετά τη λήξη της παράτασης, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

«Μέσα από την ερώτησή μου δεν βρίσκονται οι πονηροί και οι συστηματικοί κακοπληρωτές, αλλά οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατοι, άνεργοι, ΑμΕΑ, άποροι, για να αντιμετωπιστεί η φάμπρικα της κινδυνολογίας και να σταματήσει η πλειοδοσία του φόβου και του πανικού που γίνεται. Οφείλει ο πραγματικά οικονομικά αδύνατος να νιώσει τη κυβέρνησή μας ως αγκωνάρι πάνω στο οποίο πρέπει να ακουμπήσει» υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Για το θέμα μίλησε στον Realfm 97,8 στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

\

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ