Οι Γερμανοί κατά του Σόιμπλε για τα παιχνίδια του κατά της Ελλάδας – Υπέρ του “κουρέματος” ένας στους δύο

Το 45,6% των πολιτών στη Γερμανία τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ το 47,2% κατά του κουρέματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας “Die Welt“.

Υπέρ του κουρέματος τάσσεται το 80,3% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το 76,6% των Πρασίνων (Die Gruenen) και το 75,6% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) τάσσονται κατά του κουρέματος σε ποσοστό 64%, ενώ κατά τάσσεται και το 57,4% των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας(FDP).

Τo μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό καταγράφεται πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD).

Neue Zürcher Zeitung: Η μπάλα βρίσκεται στο Βερολίνο

«Χωρίς εκτεταμένες, μεγάλης εμβέλειας ελαφρύνσεις του χρέους της, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να το εξοφλήσει. Οι δανειστές της Ευρώπης δεν θέλουν να το παραδεχτούν και πουλάνε ψευδαισθήσεις» γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

«Στις 15 Ιουνίου πρέπει επειγόντως να υπάρξει συμφωνία, διαφορετικά η Ευρώπη διακινδυνεύει τη στάση πληρωμών και αναταράξεις των αγορών, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να περιοριστούν στην περιφέρεια της Ευρώπης», τονίζει η έγκυρη εφημερίδα της Ζυρίχης, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «για πρώτη φορά η μπάλα δεν βρίσκεται στην Αθήνα. Η μπάλα βρίσκεται στο Βερολίνο» και πως δικαίως το ΔΝΤ επικαλείται «τον ρεαλισμό των Ευρωπαίων δανειστών, αφού χωρίς ελαφρύνσεις η Ελλάδα δεν μπορέσει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της».

Η ΝΖΖ συμπεραίνει ότι «η γραμμή των διαφορών περνά μεταξύ της Ευρώπης (ιδίως της Γερμανίας) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά, λόγω και των εκλογών στη Γερμανία, δεν μπορεί κανείς να κερδίσει ψήφους δείχνοντας μεγαλοψυχία στην Αθήνα».

SPD: Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές στο θέμα της Ελλάδας

“Ο Σόιμπλε κάνει ζαβολιές και χρησιμοποιεί τεχνάσματα στο θέμα της Ελλάδας” είπε ο Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας για οικονομικά θέματα σε συνέντευξή του στην ‘Passauer Neue Presse’ της Τετάρτης και τον κατηγόρησε ότι είναι “ανειλικρινής” .

Η Γενική Γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα: “Είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδας να τηρήσουν εποικοδομητική στάση και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι Έλληνες υφίστανται εδώ και χρόνια περικοπές όπως λ.χ. στις συντάξεις τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε”.

Ο Αντιον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι “με την πείσμονα άρνησή του να γίνει ουσιαστικές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα”.

ΤΑΖ: 50 χρόνια δουλείας για τους Έλληνες! – Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί ο Σόιμπλε

«Για μια φορά η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η ΤΑΖ σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: «Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο, κινδύνους, γιατί χωρίς ελαφρύνσεις, το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες. Ο Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας.

Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας.

Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ