Αισιόδοξος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα δηλώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών αλλά και με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και σημειώνεται πρόοδος, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Δήλωσε «αισιόδοξος» για την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί από τους δανειστές, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι’ αυτούς.

«Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.

Ανέφερε επίσης πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ΕΣΜ.

Ξεκαθάρισε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων.

«Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται» ανέφερε ενώ συμπλήρωσε ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας».

Σχετικά με τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είπε πως δεν θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον» εκτίμησε και σημείωσε ότι αν γίνει αυτό τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές.

Σημείωσε μάλιστα πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απέξω και όχι από τους θεσμούς.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι τον Απρίλιο η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015, και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι πιο ξεκάθαρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Peter Spiegel: Ο Πολ Τόμσεν στο Eurogroup της Δευτέρας

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μικρή πρόοδο

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ