Από το Grexit… στο Catalexit – Κρύος ιδρώτας στην ευρωζώνη

Υποχωρούν απότομα τα ομόλογα της Καταλονίας από το πρωί μετά την επικράτηση στις τοπικές εκλογές των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ανοίγοντας άλλο ένα κεφάλαιο που λούζει με κρύο ιδρώτα τις κορυφές της ευρωζώνης.  

Οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων της Καταλονίας κινήθηκαν… αλλά Grexit πραγματοποιώντας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα άλμα στο 4,23% από 3,99%, που σημαίνει ότι αυξάνει το ρίσκο γι το χρέος της περιοχής και γίνεται πιο ριψοκίνδυνος ο δημόσιος δανεισμός, αλλά τα 20ετή ανέβηκαν.

Η κερδοσκοπική επίθεση  αλά… ελληνικά ήρθε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας συνολικά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, γεγονός που δίνει στη Μαδρίτη την ευκαιρία, να αμφισβητήσει κατά πόσο στις εκλογές αυτές που απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, κέρδισε το “ναι”  στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής για το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, η συμμαχία των κομμάτων «Μαζί για το “ναι”» (JxSi) λαμβάνει το 39,6% ή σε 62 έδρες. Το άλλο κόμμα του στρατοπέδου των αυτονομιστών, το αριστερό CUP, συγκεντρώνει το 8,2% ή σε 10 έδρες.

Από κοινού, τα κόμματα των αυτονομιστών έχουν αποσπάσει 47,8% των ψήφων -χάρη όμως στον εκλογικό νόμο αυτό μεταφράζεται σε συνολικά 72 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο των 135 εδρών, δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες το ποσοστό των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012. Ο Αρτούρ Μας, κυβερνήτης της Καταλονίας και επικεφαλής της συμμαχίας Μαζί για το Ναί”,  υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα.

Αν τα δύο κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, συνεργαστούν και επιχειρήσουν να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους για πλήρη ανεξαρτητοποίηση, θα συναντήσουν την έντονη αντίδραση και αμφισβήτηση της Μαδρίτης, την ώρα που κορυφαίοι αξιωματούχοι στην ευρωζώνη συνεχίζουν να λένε ότι το Grexit δεν έχει απομακρυνθεί εκβιάζοντας την Αθήνα για άμεσα υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων στην κοινωνία.

 

Δείτε επίσης

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών

Τι είπε ο Τσίπρας στον Κλίντον για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Τοπικές εκλογές με μορφή δημοψηφίσματος για την Καταλονία

Στοιχήματα για την “ποσοτική χαλάρωση” Ντράγκι στην Αθήνα

Bloomberg: Πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ