Η Κίνα χάνει λάδια… όπως η Ελλάδα

Νέα βουτιά στις αγορές προκαλεί η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα σε χαμηλό 6,5 ετών τον Αύγουστο, σκορπώντας ρίγη στην παγκόσμια οικονομία και αγορά… αλά ελληνικά.

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στην «ασφάλεια» των ομολόγων και του χρυσού ξεπουλώντας μετοχές και νομίσματα στην Ασία επηρεάζοντας αρνητικά όλο τον πλανήτη, όπως με την κρίση των «χάρτινων τίγρεων» του 1998.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI που καταρτίζει η Caixin/Markit υποχώρησε στο χαμηλό 77 μηνών των 47,1 μονάδων, έναντι των 47,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι υποδείκτες νέων παραγγελιών και νέων εξαγωγικών παραγγελιών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν υποδηλώνουν πως το Πεκίνο μάλλον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πετύχει τον στόχο του για ρυθμό ανάπτυξης 7% φέτος.

Τα στοιχεία αναζωπύρωσαν τους φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πιέσεις δέχονται και οι τιμές του πετρελαίου και των τίτλων των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας δημιουργούν αναταράξεις στις αγορές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 2,1%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει απώλειες 2,3%, ο δείκτης Shanghai Composite πτώση 3,04%, ο δείκτης CSI 3,06%, ο δείκτης Hang Seng 2,34%, ο δείκτης Kospi 2,4% και 1,75% ο δείκτης ASX.

Σημειώνεται πως Shanghai Composite και CSI καταγράφουν πτώση άνω του 10% στην εβδομάδα, κοντά στο χαμηλό στο οποίο είχαν διολισθήσει στις 9 Ιουλίου στο αποκορύφωμα της τρέχουσας αναταραχής στην αγορά, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο η σειρά των μέτρων που έλαβε η κινεζική αγορά μπορούν πράγματι να σταθεροποιήσουν τις τιμές των μετοχών.

Η Κίνα έχει πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών και το οπλοστάσιό της για παρεμβάσεις στην οικονομία είναι περιορισμένο σε σχέση με την κατάσταση που βρέθηκε στην κρίση του 2008.

Τότε η κατάρρευση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από ένα αποφασιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα τόνωσης που έριξε 586 δισ. δολ. στην οικονομία, τώρα οι παρεμβάσεις εστιάζονται καταρχήν στην χρηματιστηριακή αγορά και εν συνεχεία στη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος.

Το 2008, οι έλεγχοι κεφαλαίων εμπόδισαν ξένες επενδύσεις να φύγουν από την χώρα˙ το 2015, ακόμα και τα κινεζικά κεφάλαια έχουν πολλούς δρόμους για να φύγουν..

Κι όλα αυτά σε μια παγκόσμια οικονομία που επιβραδύνει με τις μηχανές να… χάνουν λάδια.

 

Δείτε επίσης

Μια εικόνα χίλιες λέξεις για τη θάλασσα που πλέει η Ελλάδα

Η νόσος του “κινέζικου δράκου” πιο βαριά από της Ελλάδας

“Μαξιλάρια” στην κατρακύλα της Κίνας… αλά ελληνικά

Έξι “Ελλάδες”… έφυγαν από την Ασία λόγω Κίνας

FT: Γιατί η Κίνα τρομάζει περισσότερο τον Ντράγκι από την Ελλάδα

FT: Το Grexit φοβούνταν από την Κίνα το βρήκαν – ΦΩΤΟ

Πτώση στην ευρω-παραγωγή στη σκιά της κρίσης από την Αθήνα έως το Πεκίνο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις για το ελληνικό χρέος

Η βουτιά στο “ζωώδες ένστικτο” της Ελλάδας των μνημονίων – ΦΩΤΟ

11 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του παγκόσμιου πλούτου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ