Γιούνκερ: Χτίζοντας την πολιτική συναίνεση, μετά την τεχνική συμφωνία

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σειρά τηλεφωνημάτων είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και την καγκελάριο της Γερμανίας, μεταφέροντας ουσιαστικά ένα διπλό μήνυμα για την συνέχιση των συζητήσεων με την Ελλάδα:

-πρώτον, η Κομισιόν από κοινού με τους άλλους δύο θεσμούς, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν καταλήξει σε ένα επαρκές πρόγραμμα όρων, μέτρων και προϋποθέσεων στο πλαίσιο της εντολής που έλαβαν από την Σύνοδο Κορυφής της 12ής Ιουλίου και,

– δεύτερον, η Κομισιόν θεωρεί πως με στόχο την γρήγορη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν άμεσα την απόφαση για την έναρξη του λεγόμενου πλέον τρίτου ελληνικού προγράμματος, χωρίς άλλη διερεύνηση γέφυρα.

Αυτό ήταν και το πνεύμα της εισήγησης που έκανε η Τρόικα στη διάσκεψη της Οικονομικής και Νομισματικής επιτροπής, που συνεδρίασε χθες στις 14:30 ώρα Βρυξελλών. Η EFC αποτελεί το αντίστοιχο του Εuro working group στο επίπεδο των 28.

Ο μόνος αρμόδιος από τη Σύνοδο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες να κρίνει την ποιότητα του νέου μνημονίου είναι η τρόικα και οι κοινοτικές υπηρεσίες που την απαρτίζουν και η τρόικα μιλάει ήδη για ένα επαρκές πλαίσιο, για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, για ασφαλιστικές δικλείδες στην εφαρμογή και για ένα φιλόδοξο σχέδιο μέτρων για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υγιή δημόσια οικονομικά και μεσομακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι κατέληγε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και έχει τα εχέγγυα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για την έναρξη των εκταμιεύσεων.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ συζήτησε με Μέρκελ και Ολάντ το χρονοδιάγραμμα των κοινοβουλευτικών εξουσιοδοτήσεων, τόσο από τα κοινοβούλια των εταίρων, αλλά και την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή.

Εξήγησε, σύμφωνα με πηγές, ότι πρέπει οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα ώστε η ΕΚΤ να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου από το νέο πρόγραμμα και φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις από τους δύο συνομιλητές του πως το ζήτημα θα εξεταστεί από τις δύο κυβερνήσεις με θετική διάθεση.

Σε σχέση με το Εurogroup της Παρασκευής, ακόμα δεν έχει καθοριστεί αν θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ή με τηλεδιάσκεψη, όμως ήδη ο Φιλανδός υπουργός Στουμπ, ο Γερμανός Σόιμπλε και ο Σλοβάκος Κάζιμιρ έχουν διαμηνύσει πως είναι προτιμότερη μια κανονική διάσκεψη του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ώστε να “ειπωθούν όλα όσα πρέπει να ειπωθούν” και να προηγηθούν δημόσιες δηλώσεις – ζήτημα σημαντικό για την κυβέρνηση της Φιλανδίας και της Σλοβακίας.

“Θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην Αθήνα και στο εσωτερικό τους ότι δεν έδωσαν λευκή επιταγή και πως τα σχεδόν 90 δισ. του τρίτου προγράμματος δεν ξεκλειδώνουν αμαχητί”, λέει στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος.

Επί της ουσίας, η τρόικα έχει ολοκληρώσει το κομμάτι του έργου που της αναλογεί, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει κάνει το απαραίτητο “λόμπινγκ” και τώρα η απόφαση θα είναι καθαρά πολιτική και επαφίεται στις κυβερνήσεις.

Η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι πως δεν θα ήταν λογικό να περιμένουμε “νέα δράματα”, όμως οι πάντες παραπέμπουν στις διαθέσεις των υπουργών στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ επιθυμούν να τελειώνουν με την υπόθεση των εξουσιοδοτήσεων, διότι τώρα προέχει η σταθεροποίηση και αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ