Βαρουφάκης στη Realnews: Η συμφωνία δεν βγαίνει σε καμία των περιπτώσεων

Στον Βασίλη Σκουρή

Αν η χώρα δεν βρει τρόπο να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών οδηγείται ολοταχώς στην ολοκλήρωση της «κοσοβοποίησης», προειδοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμώντας πως η συμφωνία δεν βγαίνει «σε καμία των περιπτώσεων και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι δανειστές». 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, με τη συνέντευξή του στην «R» αναφέρει πως πάγια πεποίθησή του είναι πως «η υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων (από το 2010 έως σήμερα) σε μακροοικονομικά ασυνάρτητες και κοινωνικά επαίσχυντες συμφωνίες με τους δανειστές υπονομεύει, αντί να διασφαλίζει, τη μακροπρόθεσμη θέση μας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη». 

Ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει πως δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου («η Αριστερά έχει υποφέρει πολύ, όπως και ο ελληνικός λαός, από διχόνοιες και εκατέρωθεν μομφές») και αρνείται να πιστέψει ότι θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με το χέρι στην καρδιά, η συμφωνία βγαίνει; Και πού οδηγείται η χώρα;

Σε καμία των περιπτώσεων. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι δανειστές. Η χώρα θα πρέπει να βρει τρόπο να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις τους που προσκρούουν στη λογική και στον ανθρωπισμό. Αν δεν το κάνει, οδηγείται ολοταχώς στην ολοκλήρωση της «κοσοβοποίησης» που ξεκίνησε αρκετό καιρό τώρα (από το 2012 για την ακρίβεια) και ολοκληρώνεται με αυτό, το τελευταίο, τελεσίγραφο.

Η κυρία Μπακογιάννη σάς κατηγορεί ότι με πολιτικό δόλο προσπαθήσατε να τορπιλίσετε τη διαπραγμάτευση και να οδηγήσετε τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Και η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι η μόνη.

Κατανοώ την ανάγκη κάποιων να κερδίσουν πόντους στον εσωκομματικό τους στίβο στοχοποιώντας εκείνον που το κόμμα τους αποφάσισε ότι πρέπει να πληγεί ώστε να αποδομηθεί αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους πέντε μήνες – δηλαδή, το να δώσει πίσω στον μέσο Ελληνα την αξιοπρέπειά του κοιτάζοντας στα μάτια τόσο τους δανειστές όσο και τον ίδιο. Και δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι, απέναντι σε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό, αντιπολιτευόμενοι που στερούνται το κουράγιο να τα βάλουν μαζί του, να τον εγκαλέσουν για τη γενναία μας διαπραγμάτευση, βάλλουν εναντίον μου, ιδίως τώρα που δεν συμμετέχω στην κυβέρνηση και που διαφώνησα με μία από τις επιλογές της.

Στόχος τους είναι ένας: Να μειώσουν, να εξευτελίσουν τη γενναία διαπραγμάτευση που κάναμε συλλογικά, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, από τον Ιανουάριο έως σήμερα. Πέντε μήνες, όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της χώρας στο Eurogroup, έδωσα τον αγώνα τον καλό για τη χώρα. Με νηφαλιότητα, με λελογισμένα, μετριοπαθή επιχειρήματα, εκφράζοντας πάντα και αποκλειστικά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, της διαπραγματευτικής μας ομάδας και της κυβέρνησης – ακόμα κι όταν διαφωνούσα με αυτές. 

Η διαπραγμάτευση ήταν πράγματι πάντα συλλογική προσπάθεια και οι παρεμβάσεις μου στη διάρκειά τους δεν ξέφευγαν ούτε μια σπιθαμή από τα μέτρα εκείνης της συλλογικότητας. Τα κείμενα των ομιλιών μου, τα πρακτικά των συναντήσεων, οι τοποθετήσεις μου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα περί «δόλου», λοιπόν, τα επιστρέφω εκεί που ανήκουν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης:

Bαρουφάκης: Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ