Τα τρία σενάρια στο Eurogroup… και το φταίξιμο στην Αθήνα

Μια πηγή του Eurogroup ανέφερε στο πρακτορείο ΜΝΙ πως «οι υπουργοί προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια αλλά η “στροφή” της κατάστασης έχει στόχο να ρίξει το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση για το σπάσιμο, ενώ γνώριζε ότι νέα συμβιβαστική πρόταση θα υποβάλλονταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup».

Σύμφωνα με το MNI, υπήρξαν τρεις επιλογές που συζητήθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Η πρώτη αφορά το πάτημα του κουμπιού της «επανεκκίνησης», αποσύροντας όλες οι υπάρχουσες προτάσεις δίνοντας παράταση της προθεσμίας για το τέλος του δεύτερου προγράμματος χωρίς να παρέχει περισσότερη ρευστότητα.

Εναλλακτικά, η ΕΕ είχε μια δεύτερη επιλογή να επιμείνει στην πρόταση που κατατέθηκε την 1η Ιουνίου, η οποία αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό σε δημοσιονομικούς στόχους αλλά διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» των δανειστών στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ.

Τέλος, η τρίτη επιλογή αφορά ένα ακόμα τελεσίγραφο στον Γιάνη Βαρουφάκη μια πρόταση «take-it-or-leave-it» που περιέχει συμβιβασμούς στο ΦΠΑ και ειδική αντιμετώπιση για τα ελληνικά νησιά που είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Τότε στη συνέχεια ο Βαρουφάκης θα πρέπει να καλέσετε τον Αλέξη Τσίπρα και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια βιαστική συμφωνία.

Αποφασίστηκε τελικά στο Eurogroup ότι οι συνομιλίες διακόπτονται και δεν γίνεται δεκτό το αίτημα Βαρουφάκη για παράταση του προγράμματος κατά ένα μήνα για να γίνει και το δημοψήφισμα.

 

Δείτε επίσης

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ – ΤΩΡΑ

WSJ: Χωρίς τον Βαρουφάκη θα συνεχιστεί το Eurogroup

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ