Bloomberg: Άνοιγμα… Μέρκελ στον Τσίπρα

Πιστωτική γραμμή σωτηρίας για την Ελλάδα εξετάζει η Μέρκελ μετά και τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα μαζί με τον Ολάντ, αναφέρει το Bloomberg καθώς οι δυο πλευρές κουβέντιασαν την προοπτική μιας συμφωνίας μέτρων για να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική «βοήθεια»

Με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα όριά του και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να ξεμένει από χρήμα και χρόνο η κυβέρνηση της Μέρκελ φέρεται να είναι ικανοποιημένη με μια δέσμευση της Ελλάδας σε μία τουλάχιστον οικονομική μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές της, με αντάλλαγμα να ανοίξει την πόρτα για την εκ νέου χρηματοδότηση της Ελλάδας, επαναλαμβάνει το δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται δύο πηγές με γνώση της γερμανικής θέσης.

Η Καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συζητούσαν επί δυο ώρες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι η Γερμανία σκέφτεται μια τέτοια π΄ροταση και είπε πως θα αποδεχθεί μόνο μια πρόταση που θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι Ελλάδα και η Γερμανία είπε ότι «εντείνουν τις διαπραγματεύσεις». Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για το τρέχον πρόγραμμα και οι δυο πλευρές πρέπει να τα βρουν αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας.

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 2,3 δισ. ευρώ την ενίσχυση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, για να αντισταθμιστούν οι εκροές καταθέσεων.

Αν και οι Γερμανοί εμμένουν ακόμη σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις, μπορεί να συμφωνήσουν σε μία σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα αρχικό μέτρο για να ξεκλειδώσει η βοήθεια, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Ενώ μπορεί να δοθεί στον Τσίπρα χρόνος έως το επόμενο έτος για να υλοποιήσει αλλαγές, όπως τη μείωση των συντάξεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μία σημαντική μεταρρύθμιση, εάν θέλει να λάβει χρηματοδότηση, σημείωσαν οι πηγές, χωρίς να μπορούν να πουν ποια μεταρρύθμιση που ζητείται πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα.

Για να πείσει τους πιστωτές ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο Τσίπρας θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, για παράδειγμα με την εισαγωγή νομοθεσίας για ψήφιση από την ελληνική Βουλή, δήλωσε μία πηγή. Εάν η Ελλάδα κινηθεί γρήγορα, τα χρήματα μπορεί να εκταμιευθούν στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε.

 

Δείτε επισης:

Στα σκαριά συμφωνία και νέα μέτρα

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ